Svet 0

01.07.2024.

15:36

Kreće velika regrutacija: Treba im 10.000 vojnika

Izraelski ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da je izraelskoj vojsci potrebno 10.000 vojnika, preneli su mediji.

Izvor: Beta

Kreće velika regrutacija: Treba im 10.000 vojnika
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Galant je rekao parlamentarnom odboru za spoljne poslove i odbranu da se 4.800 vojnika može regrutovati iz zajednice ultraortodoksnih Jevreja koji čine 13 odsto stanovnika Izraela.

Vrhovni sud Izraela presudio je u junu da ultraortodoksni Jevreji moraju biti regrutovani i služiti vojni rok čime je podržana odluka iz maja da država nema ovlašćenja da odlučuje o izuzeću ultraortodoksnih muškaraca.

Vojni rok je obavezan za jevrejske građane muškarce i žene, ali zahvaljujući pravnim kompromisima ultraortodoksni muškarci nisu išli u vojsku već su umesto toga izučavali verske knjige finansirani državnim stipendijama.

Hiljade ultraortodoksnih jevrejskih muškaraca sukobilo se sinoć sa izraelskom policijom u centru Jerusalima, tokom protesta zbog naređenja Vrhovnog suda o njihovom obaveznom služenju vojnog roka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: