Svet 6

01.07.2024.

15:08

Ukrajinci locirali rusko nuklearno vozilo, gađali ga i spalili FOTO

Ukrajinske oružane snage navodno su locirale i unuštile retko viđeno rusko nuklearno vozilo, piše Forbs.

Izvor: Forbs

Ukrajinci locirali rusko nuklearno vozilo, gađali ga i spalili FOTO
Profimedia

Podeli:

Naime, Sovetske vlasti su krajem 70-ih godina prošlog veka od dizajnerske kancelarije Kirovski u Sankt Petersburgu naručili vozilo za izviđanje i zapovedništvo u slučaju nuklearnog napada. I to ne bilo kakvo vozilo, nego najbolje zaštićeno, najudobnije moguće: pravi tenk bez kupole sa sopstvenom zalihom kiseonika.

Rezultat je bila “Ladoga”. Kirovski ih je proizveo vrlo malo, možda četiri ili pet. Jedno od njih poslato je u zonu oko Černobilja nakon katastrofe 1986. godine, jedno je završilo u muzeju, a ostala vozila su nestala.

Sve donedavno. U martu je, kako piše Forbs, ukrajinski dron primetio i napao “Ladogu” koja se kretala prema ukrajinskim položajima u blizini šume Kremina na istoku zemlje, a ranije ove sedmice pogodili su i zapalili drugu “Ladogu”.

Navodi se da je i to dokaz da Kremlj ne može da pronađe dovoljno borbenih vozila za ukrajinski front, bilo kroz proizvodnju, bilo kroz izvlačenje starijih modela iz skladišta, budući da Rusi trpe  strašne gubitke na frontu.

Jaz između novih vozila (500-600 tenkova i oko hiljadu borbenih vozila godišnje) i godišnjih gubitaka koji prosečno iznose 1.300 tenkova i 1.700 borbenih vozila, može da objasni zašto su se u Ukrajini pojavila neka zaista neobična vozila.

Među njima se ističu golf-kolica, motocikli i takozvani “tenkovi-kornjače”, s tim da, ako se porede sa golf-kolicima ili običnim motociklima, “Ladoga” vozila su neuporedivo bolja opcija za mehanizovano ratovanje.

“Ladoga” ima ojačani oklop tenka T-80 i motor od 1.250 konjskih snaga, kao i prostranu kabinu za četvoročlanu posadu.

“Ladoga” takođe ima i TV kameru i čitav komplet radioprijemnika, što vozilu omogućava da funkcioniše kao zapovedni centar u slučaju katastrofe.

Sovjetski čelnici naručili su ga kako bi mogli u njemu da se kreću sigurno u slučaju nuklearnog napada i da izdaju naređenja sopstvenim nuklearnim snagama.

“Ladoge” nikada nisu ispunile svoju primarnu ulogu jer se nuklearna apokalipsa nikada nije dogodila.

Danas, pretpostavčja se, u tom oklopnom vozilu sede ruski pukovnici, na udobnom i sigurnom, i izdaju naređenja svojim bataljonima tokom napada na ukrajinske položaje.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: