Svet 27

01.07.2024.

13:10

Žena zbog koje sada svima klecaju noge, davno je rekla: Srbima je načinjena nepravda, "otpriznaću" ih

Ceo svet u šoku prati dešavanja u Francuskoj, gde je liderka krajnje desničarksog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen “pomela” francuskog predsednika na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Izvor: Novosti, B92.net

Žena zbog koje sada svima klecaju noge, davno je rekla: Srbima je načinjena nepravda, "otpriznaću" ih
Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Podeli:

Sada se čeka i drugi krug, ali stranka nekada jakog Emanuela Makrona, ne sluti da će biti dobro.

Druga najjača ekonomija EU je svakako dobro uzdrmana. Nakon što je postalo jasno da je Makron "pometen" na parlamentarnim izborima i da im se smeši desničarska vlada – levo orijentisani Francuzi izašli su na ulice i nastao je celonoćni haos.

Brojni analitičari i mediji koji su se bavili analizom francuskih izbora slažu se da tu zemlju, ako i u drugom krugu desničarski pokret Le Pen odnese ubedljivu pobedu, čekaju ozbiljne promene koje će sa sobom povući "nogu" i na međunarodnom planu, počev od Ukrajine.

Kako pak pišu Novosti, ono što je Marin le Pen govorila, s druge strane, Srbima se svidelo, a to je da tzv. Kosovo nije trebalo da postane nezavisno.

Tokom izbora 2017. godine izjavila je da će ako pobedi poništiti priznavanje nezavisnost tzv. Kosova.

"Kosovo je sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi. Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi", rekla je tada Le Penova i trpela velike kritike Albanaca zbog svojih izjava.

Javno je pre nekoliko godina istakla da će joj ako pobedi na izborima Francuska biti na prvom mestu i da će sama odlučivati o svojoj spoljnoj politici, nevezano za NATO i EU.

Poznata je po tome što se nije libila da osudi politiku EU i SAD zbog grešaka na Bliskom istoku, kao i njihov stav prema Rusiji. Zalagala se za izlazak Francuske iz NATO-a i otvoreno je podržala Vladimira Putina.

“Da, divim se Vladimiru Putinu, njegovoj pribranosti u uslovima kada mu EU nameće novi hladni rat. Osim toga, predsednik Putin je vratio osećaj ponosa jednoj godinama ponižavanoj velikoj naciji. Izuzetno poštujem i njegov ekonomski patriotizam”, rekla je pre nekoliko godina liderka najjače francuske ultradesne stranke.

Podeli:

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: