Svet 18

01.07.2024.

11:24

SBU objavio neviđeni snimak: Rusi su napadnuti VIDEO

Ukrajinska bezbednosna služba objavila do sada neviđene snimke koji pokazuju kako su kijevske snage pre dve godine zauzele ključnu ispostavu ruske Crnomorske flote.

Izvor: Index, Njuzvik

SBU objavio neviđeni snimak: Rusi su napadnuti VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske snage, uz agente SBU, "izvele su jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju" na Zmijskom ostrvu u junu 2022, naveo je SBU u objavi na Telegramu.

Moskovski borbeni avioni gađali su Zmijsko ostrvo u prvim satima invazije, koja je započela 24. februara 2022. Ukrajinski vojnici koji su se nalazili na ostrvu stekli su kultni status kad su psovkama odgovorili na zahtev da se predaju.

SBU: Operacija se sastojala od nekoliko faza

Sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa oko Zmijskog ostrva ponovo su dospeli na naslovne strane medija u junu iste godine. Ukrajinci su preuzeli kontrolu nad ostrvom, dok su Rusi poručili da će se povući s ostrva. "Ruske oružane snage dovršile su svoje zadatke na Zmijskom ostrvu i povukle se", rekao je tada portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Na snimku SBU, međutim, vidi se kako se ukrajinske trupe približavaju Zmijskom ostrvu i gađaju mete. Kamere takođe prikazuju iskrcavanje vojnika na ostrvo i njihovo probijanje kroz srušene zgrade dok pucaju iz oružja, piše Njuzvik.

Operacija se sastojala od nekoliko faza, naveli su iz SBU. Dodali su da je ponovno zauzimanje Zmijskog ostrva "bilo strateški važno jer je od tada počelo postupno premeštanje neprijatelja iz Crnog mora".

Ukrajinci oslabili rusku Crnomorsku flotu

Kirilo Budanov, šef ukrajinske Vojne obaveštajne agencije (GUR), ranije je opisao Zmijsko ostrvo kao strateški važno iz civilnih, trgovačkih i vojnih razloga. "Ko god kontroliše ostrvo može u svakom trenutku da blokira kretanje civilnih plovila u svim smerovima prema jugu Ukrajine i da napadne zapadnu Ukrajinu", rekao je Budanov sredinom maja 2022.

Ostrvo se,  inače, nalazi blizu Rumunije, u severozapadnom delu Crnog mora. Ukrajina je tokom rata oslabila rusku Crnomorsku flotu, koja delimično deluje iz ruske baze Sevastopolj, na zapadnoj ivici anektiranog Krimskog poluostrva.

Izveštaji sugerišu da Kremlj planira novu vojnu bazu u luci Očamčire u Abhaziji, otcepljenom regionu Gruzije. To bi ruske brodove još više udaljilo od ukrajinske obale.

Zapadne obaveštajne službe procenile su da je Rusija već ograničila svoju aktivnost u severozapadnom Crnom moru premeštajući svoje brodove istočnije u bazu Novorosijsk.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: