Svet 1

01.07.2024.

14:42

NATO u strahu; Rusi sabotiraju

Zvaničnici NATO imaju ozbiljne sumnje da je Rusija sabotirala kritičnu podvodnu infrastrukturu EU u Severnom moru.

Izvor: rmx.news

NATO u strahu; Rusi sabotiraju
Profimedia

Podeli:

Ove zabrinutosti su zasnovane na informacijama dobijenim od kompanija koje upravljaju ključnim naftnim i gasnim platformama, cevovodima i energetskim i telekomunikacionim kablovima.

Rusi raspoređuju brodove za obavljanje špijunskih misija jer satelitski snimci ne dopiru do morskog dna, prenosi Tajms.

Zaštita kritične podmorske infrastrukture postala je glavni cilj za NATO i evropske zemlje sa pristupom moru nakon uništenja gasovoda Severni tok usled sabotaže u jesen 2022. godine.

Glavni ciljevi ruske obaveštajne službe, posebno nakon ruske vojne invazije velikih razmera na Ukrajinu, bili su kablovi za napajanje i telekomunikacije, kao i naftovodi i gasovodi.

"Danas je špijunažu teže otkriti. Ako su se ranije koristili uglavnom istraživački ili ratni brodovi, sada sve češće viđamo civilna plovila. Prema belgijskim bezbednosnim službama, u belgijskim ili holandskim teritorijalnim vodama u Severnom moru nisu pronađeni dokazi o rudarenju kablova. Međutim, na početku rata u Ukrajini, na jednom od britanskih kablova pronađen je eksploziv", rekao je Tomas De Špigeler, predstavnik belgijske jedinice za pomorsko obezbeđenje.

Studija belgijskog lista De Tijd, koja je koristila informacije iz brodskih dnevnika, pokazala je da je više od 160 ruskih civilnih brodova počinilo 945 sumnjivih radnji u poslednjih 10 godina.

Najmanje 749 od 945 sumnjivih manevara dogodilo se u krugu od jednog kilometra od gasovoda u Severnom moru.

Još 72 sumnjive akcije dogodile su se u blizini energetskih kablova, a preostale 124 su se desile u prostorima gde su postavljeni telekomunikacioni kablovi.

Informacije o lokacijama kablova i cevovoda su od ključne važnosti ako Rusi žele da sabotiraju napajajuće komunikacione sisteme, da se povežu sa komunikacionim kablovima ili da ih menjaju. Sve u svemu, obim ruskih obaveštajnih operacija u inostranstvu dostigao je nivo koji nije viđen od Hladnog rata.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: