Svet 12

01.07.2024.

15:22

Su-34 kod granice s Ukrajinom; Na nišanu su, ali...

Aerodrom Voronjež Malševo u južnoj Rusiji nalazi se 160 kilometara od granice s Ukrajinom i mogao bi biti najvažnija i najranjivija meta u Rusiji, piše Forbs.

Izvor: Forbs

Su-34 kod granice s Ukrajinom; Na nišanu su, ali...
Profimedia

Podeli:

Ali, kako se dodaje, čini se da za sada ta meta nije na ukrajinskoj listi.

Lovci-bombarderi Su-34 koji pripadaju 47. gardijskoj bombarderskoj avijacijskoj pukovniji ruskih vazdušnih snaga svakodnevno poleću iz baze bacajući snažne klizne bombe na ukrajinske trupe i civile sa udaljenosti od 40 kilometara i više.

Razaranja su zapanjujuća.

"Potrebno je samo nekoliko minuta da Suhoj stigne do područja za napad u blizini granice i zatim se vrati u bazu. Veliki broj mlaznjaka stacioniranih u toj bazi omogućava istovremeno postavljanje bombi i gađanje više ciljeva odjednom na ukrajinskoj teritoriji", objasnila je ukrajinska analitička grupa "Frontelligence Insight".

Desetine Su-34, koji verovatno čine polovinu ruske aktivne flote nadzvučnih dvomotornih lovaca-bombardera, rutinski se parkiraju na otvorenom na pisti nedavno obnovljene baze, iako su u dometu najboljeg ukrajinskog oružja za dubinski udar – raketa Taktičkog raketnog sistema američke vojske.

"Ukrajina bi potencijalno mogla da onesposobi celu operativnu flotu koja se tamo nalazi dopusti li joj se izvođenje takvog napada", navode iz "Frontelligence Insighta".

Ali, vlada američkog predsednika Džozefa Bajdena još nije dala dopuštenje ukrajinskoj vladi da usmeri ATACMS na Voronjež Malševo. I tako, za sada, Su-34 iz Voronjež Malševa svakodnevno bombarduju gotovo nekažnjeno bacajući otprilike sto kliznih bombi na ukrajinske položaje i gradove, ubijajući i vojnike i civile.

Takođe, do sada ni dronovima nije gađana ta ruska avio-baza, a jasan razlog nije poznat, navodi se dalje u tekstu. Samo jedna od pretpostavki je da je gusta ruska protivvazdušna odbrana koja ugrožava F-16 sprečava i bespilotne letelice da dođu do baze Suhoja.

Ističe se da je najverovatnije najbolje rešenje za gađanje Voronjež Malševa ATACMS, ali, Ukrajina verovatno neće ugroziti buduće isporuke raketa njihovim korišćenjem protiv ciljeva koje Sjedinjene Države nisu odobrile.

Tako Ukrajinci čekaju dozvolu za koju se nadaju da će uskoro stići.

"Bolno je gledati te projektile kako lete iznad naših glava prema Harkovu i razmišljati hoće li ovaj put vaš dom biti uništen", rekao je zapovednik ukrajinske bespilotne lejelice za Vašington post.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: