Svet 3

30.06.2024.

22:48

Francuska "vrhuška" u panici: Krajnja desnica mora biti zaustavljena, ne smeju da dobiju većinu

Premijer Francuske Gabrijel Atal rekao je večeras da država "mora da zaustavi" krajnju desnicu da dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Francuska "vrhuška" u panici: Krajnja desnica mora biti zaustavljena, ne smeju da dobiju većinu
Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Podeli:

On se zavalio građanima koji su "masovno" izašli na izbore, a prema prvim procenama, glasalo je oko 67,5 odsto Francuza.

"Lekciju koju smo danas naučili je da je ekstremna desnica pred osvajanjem vlasti. Nikada u našoj istoriji nije ovako dominirala ekstremna desnica. Želim da uputim apel - nijedan glas ne sme da ide Nacionalnom okupljanju", rekao je Atal, prenosi Figaro.

Atal je iz partije Preporod predsednika Emanuela Makrona, a u januaru je postao najmlađi premijer u posleratnom periodu.

Podsećamo, francuski predsednik je u prvom obraćanju pozvao birače da se okupe iza "republikanskih i demokratskih" kandidata u drugom krugu koji se održava sledeće nedelje.

Prema poslednjim podacima, Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,5 odsto, Novi narodni front (odnosno, koalicija ujedinjene levice 28,5 odsto), centristička alijansa Zajedno (u kojoj je Makronov Preporod) je na trećem mestu sa 22,1 odsto, a republikanci su četvrti sa 9,7 odsto. Drugi krug predsedničkih izbora održaće se 7. jula.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: