Svet 0

30.06.2024.

19:30

Ceo Krit u opasnosti: Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu upozorio na katastrofu

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Grčke predvideo je za 1. jul veoma visok rizik od požara na celom području ostrva Krit.

Izvor: Tanjug

Ceo Krit u opasnosti: Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu upozorio na katastrofu
Profimedia

Podeli:

Na Mapi prognoze rizika od požara Krit je stavljen u kategoriju rizika četiri, na skali do pet, prenosi grčki javni servis ERT.

Generalni sekretarijat obavestio je nadležne državne organe, kao i regionalne i opštinske vlasti navedenih oblasti, da budu u pojačanoj pripravnosti u slučaju izbijanja požara.

Divljaju šumski požari u Grčkoj

Podsetimo, veliki šumski požar izbio je danas u oblasti Kerateja u predgrađu Atine, kako prenose grčki mediji nekoliko kuća je izgorelo, a evakuisano je šest naselja, dok je najavljena evakuacija još četiri.

U ovoj oblasti je duva veoma jak vetar, te su za gašenje požara odmah mobilisane kopnene i vazdušne snage, kao i vatrogasne službe.

Vatra nema jedinstven front već postoje četiri različita žarišta.

Gašenje požara otežava vetar

Gašenje požara otežavaju vetrovi koji duvaju brže od 75 kilometara na sat.

ERT navodi da su selu Plaka izgorele najmanje tri kuće.

Policija evakuisala 52 osobe

Policija je u Karateji evakuisala 52 osobe zarobljene u požaru. Uglavnom se radi o starijim osobama sa zdravstvenim problemima ili poteškoćama u kretanju. Neki stariji ljudi odbijaju da napuste svoje domove dok policija sa lopatama u rukama pokušava da spase njihovu imovinu.

U Ministarstvu za klimatsku krizu i civilnu zaštitu u toku je novi koordinacioni sastanak zbog nekoliko požara koji divljaju.

Takođe, na snazi su i saobraćajni propisi zbog dima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: