Svet 0

30.06.2024.

14:53

Vojska očajna, država se raspada: Otvoren novi front

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) danas su napale grad Singa u centralnom delu zemlje i otvorile tako novi front, dok se zemlja nalazi na ivici opšte gladi.

Izvor: Beta

Vojska očajna, država se raspada: Otvoren novi front
EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

Podeli:

RSF je počela ofanzivu na provinciju Senar ranije ove nedelje, napala je selo Džebal Moja pre nego što je započela ofanzivu na grad Singa, sedište provincije.

U subotu je grupa saopštila da je zauzela glavni vojni objekat, štab 17. pešadijske divizije u Singi. Lokalni mediji su takođe izvestili da je RSF uspeo da probije odbranu vojske.

Međutim, portparol sudanske vojske general Nabil Abdala, rekao je da je vojska povratila kontrolu nad tim objektom i da su jutros borbe i dalje u toku. Nijedna tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije UN, najmanje 327 porodica moralo je da pobegne iz Džebal Moje i Singe u sigurnija područja.

"Situacija je i dalje napeta i nepredvidiva", navodi se u saopštenju.

Najnovije borbe u Senaru događaju se u vreme kada su sve oči uprte u al-Fašer, veliki grad u prostranom regionu Darfura, koji je RSF mesecima opsedao u pokušaju da ga preuzme od vojske. Al-Fašer je poslednje vojno uporište zvanične vojske u Darfuru.

Sudan ;je zahvaćen nasiljem od sredine aprila kada su tenzije između zvanične vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom Burhanom i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagaloa prerasle u otvorene borbe.

Od tada su se borbe proširile na nekoliko delova zemlje, a glavni grad Kartum i susedni Omdurman su postali urbano bojno polje. ;Sukob ;je takođe podstakao etničko nasilje u zapadnoj sudanskoj oblasti Darfur.

Prema poslednjim podacima UN, u Sudanu je zbog borbi raseljeno gotovo 10 miliona ljudi, od toga je 4,3 interno raseljeno unutar Sudana, a 1,2 miliona je pobeglo u susedne zemlje. Agencija UN za izbeglice kaže da se u Sudanu odvija "nezamisliva" humanitarna kriza.

U sukobu je poginulo između 10 i 15 hiljada ljudi a ranjeno više od 12.000, prema Ujedinjenim nacijama, a aktivisti i lekarske grupe u zemlji kažu da je pravi broj poginulih daleko viši.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

21 h

Podeli: