Svet 24

30.06.2024.

23:43

Rat – dan 858: NATO daje podatke Ukrajini; Zarobljeno 14.000 Ukrajinaca; Rakete pale na Kijev

Rat u Ukrajini ušao je u 858. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 858: NATO daje podatke Ukrajini; Zarobljeno 14.000 Ukrajinaca; Rakete pale na Kijev
Profimedia

Podeli:

Sistemi protivvazdušne odbrane su tokom noći uništili 36 ukrajinskih dronova iznad Kurske, Lipecke, Voronješke, Brjanske, Orlvske i Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Završeno

23:41

Ruske sange tunelom do pozadine VSU

Palo je veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na istočnoj periferiji sela. Kirov su zauzele jurišne jedinice Veteranskog odreda grupe trupa Centar, koristeći podzemni tunel.

Borci odreda su tajno očistili i koristili tunel dužine više od 3 km duž kanala Severski Donjec i otišli ​​iza pozadine dobro utvrđenog uporišta u Kirovu (Severni) sa možnim vatrenim tačkama i podzemnim skloništima. Kroz tunel su izviđači uspostavili snabdevanje jurišnih jedinica municijom, oružjem i hranom.

23:40

Britanski oficir: NATO daje podatke Ukrajini

Zemlje članice NATO-a pružaju Ukrajini informacije koje prikupljaju izviđački avioni, opremljeni sistemima AVAKS sistemima, piše UK Defence Journal,pozivajući se na neimenovanog penzionisanog oficira vazduhoplovnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

23:40

22:01

Ukrajinski ombudsman: Više od 14.000 ukrajinskih civila u ruskom zarobljeništvu

Više od 14.000 ukrajinskih civila se nalazi u ruskom zarobljeništvu, rekao je ukrajinski glavni ombudsman Dmitro Lubinec.

On je dodao da je povratak civila, među tri kategorije Ukrajinaca koje su zarobljene - dece, ratnih zarobljenika i civila - "najkomplikovaniji", jer Ukrajina nema opciju razmene i nema pravni proces za njihov povratak, preneo je Interfaks Ukrajina.

Lubinec je takođe napomenuo da Ukrajina nastavlja rad na povratku 20.000 dece i "desetine hiljada" Ukrajinaca koji se smatraju nestalima.

On je komentarisao nedavni povratak 10 civila iz ruskog zarobljeništva, uključujući aktivistu krimskih Tatara i dva sveštenika Ukrajinske grkokatoličke crkve.

20:54

U Kijevu povređeno pet osoba od fragmenata ruske rakete, evakuisano 10 stanara zgrade

Pet osoba je povređeno nakon što su fragmenti ruske rakete pali na stambenu zgradu u Kijevu, saopštio je večeras gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Prema njegovim rečima, u zgradi od 14 spratova, balkoni na dva sprata su delimično uništeni. Preti i urušavanje balkona na jednom od spratova.

Kličko je dodao da je 10 stanovnika evakuisano iz zgrade u okrugu Obolonj.

"Do sada se lekarima javilo pet žrtava. Sve su žene, sa akutnom reakcijom na stres. Jedna starija žena je hospitalizovana, ostalima je pružena pomoć na licu mesta", napomenuo je Kličko na Telegram kanalu.

On je dodao da je požar u zgradi stavljen pod kontrolu, a spasioci nastavljaju proveru stanova.

19:53

Ukrajinska mina deaktivirana kod obala Turske

Turski ronioci neutralisali su danas ukrajinsku minu otkrivenu u Crnom moru kod obale Turske.

Sumnjivi predmet primećen je šezdeset metara od obale u blizini grada Eregli, na dubini od pet metara. Zbog toga je privremeno zabranjen ulaz na plaže u toj oblasti, preneo je list Milijet.

"Na lice mesta stigla je policija i obalska straža. Uviđajem je utvrđeno da je sumnjivi predmet mina ukrajinskog porekla", navodi se u saopštenju.

Danas popodne minu su uništili ronioci saperi, a tokom operacije je obustavljen saobraćaj na autoputu najbližem plaži. Do 14 časova plaže su ponovo otvorene za građane. Bugarska, Rumunija i Turska potpisale su u januaru sporazum o osnivanju Crnomorske radne grupe za uklanjanje mina (MCM Black Sea).

19:52

Napad na poštu u Harkovu: Poginuo vozač kamiona, 10 povređeno

Jedna osobna je poginula, a 10 je povređeno u ruskom vazdušnom raketnom napadu na kancelariju pošte u Harkovu, saopštila je Nacionalna policija.

"Danas, oko 16.30 časova, ruska vojska je izvela vazdušne udare na Harkov. Vazdušna bomba je pogodila poštanski terminal koji se nalazi u stambenoj zoni. Uništeno je desetak automobila koji su bili u saobraćajnoj gužvi", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Prema rečima načelnika Službe nacionalne bezbednosti u oblasti Harkov Volodimira Timoška, pretpostavlja se da je u trenutku napada bilo oko devetoro ljudi.

17:50

Zelenski: U pregovorima sa Rusijom može se primeniti model posredovanja zemalja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se model posredovanja zemalja može koristiti u pregovorima sa Rusijom, kao i prilikom dogovora o "koridoru žita".

"Ovaj model je prvi put korišćen na primeru žitnog koridora, kada je Ukrajina pregovarala ne sa Rusijom, već smo mi pregovarali sa UN, a takođe i sa Turskom. Oni su, pak, preuzeli odgovornost sa nama u tripartitnom sporazumu, a zatim da potpišu sporazum sa ruskom stranom. I tako je uspelo. Postoje dva ogledala sporazuma između UN i Turske, potpis sa Ukrajinom i poseban potpis sa predstavnicima Rusije. Uspelo je. Ovaj žitni koridor radi već duže vreme", rekao je Zelenski u intervjuu za "Philadelphia inquirer", odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ukrajina razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

17:06

Roj ukrajinskih dronova gađao rusku čeličanu Novolipeck

Veliki broj ukrajinskih dronova napao je danas rusku čeličanu Novolipeck, ali objekat nije pretrpeo ozbiljnu štetu, saopštio je portparol kompanije.

Igor Artamonov, guverner Lipecke oblasti u zapadnoj Rusiji gde se čeličana nalazi, u posebnom saopštenju je objavio da je oboreno devet dronova iznad tog objekta, preneo je Rojters.

Kijev zvanično ne potvrđuje niti negira takve napade, ali tvrdi da su objekti koje napadaju dronovi uključeni u ruski rat i pomažu ratna dejstva u Ukrajini i da  stoga predstavljaju legitimne vojne ciljeve. 

Iz čeličane su negirali saradnju sa ruskim ministarstvom odbrane i naveli da nisu u stanju da proizvedu čelik adekvatan za potrebe vojske.

16:14

Eksplozija u Harkovu

U Harkovu je odjeknula eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
 

14:26

Ukrajinci ostali bez 450 vojnika

Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti ruske grupe trupa "Jug" izgubile su u jednom danu do 450 vojnika, dva tenka i tri oklopna vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedinice Južne grupe poboljšale su situaciju duž linije fronta, a porazile su i ljudstvo i opremu 24., 28., 30., 93. mehanizovane, 56. motorizovane, 46. vazdušno-desantne, 79. desantne i 144. pešadijske brigade KoV. Ukrajine. U oblastima naselja Vasjukovka, Kalinina, Časov Jar, Kurdjumivka, Jelisavetovka, Katerinovka i Kurahovo Donjecke Narodne Republike, neprijatelj je izgubio do 450 vojnika, dva tenka, tri borbena oklopna vozila i četiri vozila".

12:46

Stanovnici ostali bez struje


Stanovnici Kijevske, Sumske, Černigovske, Harkovske i Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine ostali su u nedelju delimično bez struje nakon oštećenja objekata energetskog sistema, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike.
 

12:46

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
  • Ruska vojska oslobodila je naselja Sporno i Novoaleksandrovka u DNR;
  • Ruske snage su uništile železnički voz sa naoružanjem, vojnom tehnikom i ljudstvom 117. brigade Oružanih snaga Ukrajine prilikom istovara;
  • Oružane snage Ukrajine su u prethodna 24 sata izgubile do 285 vojnika, tenk i borbeno vozilo sistema „grad“ kao rezultat dejstava ruske grupe „Sever“;
  • Grupa „Centar“ poboljšala je taktičke položaje i uništila formacije pet brigada ukrajinske vojske. Takođe je odbila pet protivnapada ukrajinskih snaga. Poginulo je i ranjeno do 370 ukrajinskih vojnika;
  • Oružane snage Ukrajine rasporedile su bataljon „Opfor“, ruska vojska odbila je napad u zoni grupe „Jug“. Poginulo je i ranjeno do 450 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka i tri oklopna vozila;
  • Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i uništila ljudstvo i tehniku tri ukrajinske brigade teritorijalne odbrane. Poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika;
  • Grupa „Zapad“ nanela je poraze brigadama Oružanih snaga Ukrajine i „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), odbila dva protivnapada, neprijatelj je proteklog dana izgubio do 515 vojnika;
  • Grupa „Dnjepar“ uništila je ljudstvo i tehniku tri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 105 ukrajinskih vojnika;
  • Ruski PVO sistemi su tokom protekla 24 časa oborili 72 ukrajinske bespilotne letelice, dve rakete „neptun MD“, tri lažna vazdušna cilja „mald“ i devet raketa „hajmars“.
     

09:54

Žestoke borbe u Hersonu

Borbe na hersonskom pravcu trenutno se vode na ostrvima, pošto je ukrajinska vojska potisnuta sa leve obale regiona, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

Ostrva na hersonskom pravcu su područje kontakt-linije, u ostalim delovima postoji prirodna granica – reka Dnjepar.
 

08:02

Uzbuna u 5 oblasti Ukrajine

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

22 h

Podeli: