Svet 0

29.06.2024.

9:58

Spremni za veći rat: "Lopta je u dvorištu Hezbolaha"

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da Izrael "ne traži rat" sa Hezbolahom.

Izvor: Tanjug

Spremni za veći rat: "Lopta je u dvorištu Hezbolaha"
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Dodao je i da je diplomatsko rešenje poželjnije, jer je ultradesna stranka "Ocma Jehudit" nagovestila da ce napustiti vladu ako Izrael odstupi od pokretanja napada na Hezbolah.

Galant je ponovio da se Izrael priprema i da planira širi sukob, kao i da je "lopta u dvorištu" Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Primedbe ministra odbrane usledile su nakon sastanka na kojem je ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, lider "Ocma Jehudit", kritikovao Galanta i premijera Benjamina Netanjahua zbog podrške sporazumu sa Hezbolahom da se spreči sveopšti rat na severu.

Diplomatski napori koje predvode Sjedinjene Američke Države do sada nisu uspeli da uklone snage Hezbolaha sa severne granice Izraela, gde se čini da su sukobi sa tom grupom na ivici potpunog rata.

Politiko je u četvrtak citirao zvaničnika Sjedinjenih Država koji je rekao da je rizik od izbijanja rata veci nego što je bio nedeljama. Prema njegovim rečima, napad bilo koje strane mogao bi da izazove rat.

Stranka krajnje desnice, čiji je bukvalni prevod "jevrejska moc", drži šest od 120 mesta u Knesetu. Ako bi izašla iz koalicije, vlada bi ostala sa 58 poslaničkih mesta i ne bi mogla da vlada.

Stranka je u prošlosti nekoliko puta pretila da ce napustiti vladu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: