Svet 63

29.06.2024.

9:12

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

Izvor: Index.hr

Udar na Ruse: Uništen S-500?
Profimedia

Podeli:

"Prijavljeno je da je najnoviji ruski PVO sistem S-500 uništen raketama ATACMS", objavio je ukrajinski novinar Andrij Caplienko na svom Telegram kanalu, ne precizirajući kada i gde je sistem uništen.

General-potpukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije, rekao je ukrajinskim medijima 12. juna da je Rusija rasporedila komponente protivvazdušnog raketnog sistema S-500, poznatog kao Prometej, na aneksiranom Krimu. Procenjuje se da bi Rusija mogla imati ukupno četiri takva sistema.

Šta je Prometej?

Ruski mediji opisuju S-500 kao novu generaciju ruskih protivvazdušnih raketnih sistema, sposobnih da uništavaju balističke i aerodinamičke ciljeve. Bivši ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u aprilu da će prvi uzorci biti isporučeni ruskim vojnicima ove godine, piše Njuzvik.

Sidart Kaušal, naučni saradnik na londonskom Roial United Services Institute, rekao je za Nevsveek da Rusija trenutno ima jedan aktivni puk koji koristi S-500. Ovo sugeriše da ima dva bataljona sa po dve protivvazdušne odbrane, što daje ukupno četiri sistema.

Čini se da su ukrajinske snage poslednjih nedelja pojačale napade na ruske sisteme protivvazdušne odbrane, piše Institut za proučavanje rata.

Podeli:

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: