Svet 0

28.06.2024.

23:20

Vojska ima plan: "Zona smrti" će ih zaustaviti

Istraga Fajnenšel tajmsa tvrdi da su operacije ID u južnom Libanu deo plana za stvaranje pet kilometara duboke "zone smrti" na libansko-izraelskoj granici.

Izvor: Klix.ba

Vojska ima plan: "Zona smrti" će ih zaustaviti
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

FT je kombinovao satelitske podatke sa istraživanjima američkih univerziteta koji koriste satelite sa "radarima sa sintetičkim otvorom" za otkrivanje promena u zgradama bez uticaja oblaka.

Nakon što je rat počeo u oktobru, Hezbolah je počeo da puca na Izrael, a Izrael je odgovorio istom merom. U izveštaju se navodi i da je raseljeno više od 95.000 Libanaca, kao i 60.000 Izraelaca.

FT je takođe izvestio da je Izrael u ovoj bici ubio više komandanata Hezbolaha nego što je ubijeno u ratu 2006. godine. Borci Hezbolaha koji se navode u izveštaju odbacili su ideju da će se povući iz južnog Libana.

Činilo se da se libanski zvaničnici nadaju da bi se širi rat mogao zaustaviti stvaranjem tampon zone i diplomatskim rešenjem.

ID je demantovao da stvara tampon zonu. IDF je tvrdila da samo odbija Hezbolah kako bi sprečila tekuće napade na izraelske stanovnike severa. Mnogi Libanci su mogli da se vrate u svoja sela samo tokom sahrana, što je izgledalo kao jedan od retkih predaha od vazdušnih napada.

"Svakog dana uništavanje je sve gore", rekao je Hasan Šajt, gradonačelnik Kfar Kile, za FT.

"Šteta je ogromna", rekao je Hašem Hajdar, predsednik Južnog saveta Libana.

"Vrsta oružja koja se koristi je drugačija od onoga što smo videli 2006. godine. Ranije, kada je kuća bombardovana, šteta bi bila ograničena na kuću i njenu neposrednu okolinu. Sada postoje čitava naselja koja su pogođena jednim bombardovanjem", kaže Haidar.

Visoki izraelski vojni zvaničnik koji brani njihov stav rekao je: "Hezbolah koristi jednu od tri kuće u južnom Libanu za skladištenje oružja, obuku, vatrene položaje i tačke susreta za mogući prekogranični napad".

Nekoliko stanovnika ciljanih sela reklo je FT da veruju da Izrael gađa domove ljudi koji su se vratili da pokupe svoje stvari. Neki od njih su primetili da je IDF napala njihovu kuću u roku od dva sata od povratka po svoje stvari.

Međutim, FT je takođe izvestio da su im borci Hezbolaha ubrzo nakon vazdušnog napada kojem su bili svedoci rekli da se njihovi borci kriju i čuvaju oružje u napuštenim kućama.

Postavljena su i pitanja o izraelskoj taktici za čišćenje grmlja blizu granice, sa nekoliko snimaka izraelskih vojnika koji koriste nekonvencionalne metode, kao što je korišćenje trebušeta za lansiranje plamenih projektila preko granice, pa čak i zapaljenih strela.

Takođe su postavili pitanja o izraelskoj upotrebi belog fosfora u borbi. Izrael tvrdi da je upotreba belog fosfora u skladu sa međunarodnim pravom i da je isključivo za dimne zavese i da se ne ispaljuje na borce.

Iako lokalni gradonačelnici tvrde da je ova upotreba kontaminirala poljoprivredno zemljište, možda će biti potrebne godine da se to preokrene, uz neke procene štete na više od 1,7 milijardi dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: