Svet 0

28.06.2024.

19:05

Grčka u strahu: Upozoreni su

Tokom vikenda u istočnoj Sterei i Eviji udari vetra dostizaće i do 100 kilometara na čas zbog čega je izdato narandžasto upozorenje za požare u Grčkoj.

Izvor: Telegraf.rs

Grčka u strahu: Upozoreni su
Tanjug/AP Photo/Eric Thayer

Podeli:

Predstojeći vikend očekuje da će biti meteorološki težak, jer će, prema prognozama, u nekoliko regiona zemlje duvati jak vetar, što će povećati rizik od izazivanja požara.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias je zbog velikog rizika od požara apelova na građane da budu spremni i sarađuju sa nadležnim organima.

"Od danas, kasno u noć i tokom cele subote i nedelje popodne, čini se da je pola zemlje u narandžastim bojama u pogledu rizika od izazivanja šumskih požara usled olujnog nevremena. Dakle, u narandžastoj boji biće Mitilini, Hios, Samos, Ikarija, sva ostrva Kiklada, cela Evija, Beotija do Livadije, Atika, prefektura Korint, Arkadija, Argolida, Lakonija, Kitira i ceo Krit. Iskreno molim sve naše sugrađane da sarađuju sa državnom mašinerijom koja je budna i potpuno spremna", apelovao je ministar.

Pogoršanje požarno-meteoroloških uslova sa olujnim severnim vetrovima Severni vetrovi u Egejskom moru i istočnim kontinentalnim oblastima pokazaće značajno jačanje tokom vikenda, 29. i 30. juna, pogoršavajući požarno-meteorološke prilike, posebno sutra u subotu.

Naime, prema prognostičkim podacima Nacionalne opservatorije Atine/Meteo.gr, udari vetra će sutra u podne u istočnoj Sterei i Eviji lokalno dostići 90 km/h, dok će u južnoj Eviji i oblastima gde su blizu 100 km/h sa intenzivnom topografijom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: