Svet 0

28.06.2024.

16:15

Nova tužba: Nepoštovanje zabrane dovodi do kršenja ljudskih prava

Tri organizacije za ljudska prava tužile su danas Vladu Holandije jer ne poštuje zabranu snabdevanja Izraela rezervnim delovima za borbene avione F-35.

Izvor: Beta

Nova tužba: Nepoštovanje zabrane dovodi do kršenja ljudskih prava
Profimedia/Apaimages/SIPA/2405201438

Podeli:

U presudi u februaru Apelacioni sud je naredio Holandiji da prestane da isporučuje delove za borbene avione koje Izrael koristi u ofanzivi na Pojas Gaze jer je "jasan rizik" da avioni budu sredstvo za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Organizaccije za ljudska prava su se međutim vratile u sud tvrdeći da ta zabrana nije sprovedena.

"Na nesreću sve ukazuje da ti delovi  iz Holandije drugim putevima stižu u Izrael", saopštila je Oksfam Novib (Oxfam), jedna od organizacija povezana sa slučajem.

"Vlada Holandije nastavlja da isporučuje (delove) drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države i to je suprotno naredbi suda", rekla je sudu Lizbet Zegveld, advokatica koja predstavlja organizacije za ljudska prava.

Ona je objasnila da se presuda iz februara odnosi na sve delove za avione F-35 s Izraelom kao konačnom destinacijom i da holandska država mora obustaviti sve takve isporuke i da vlada mora da "aktivno spreči" da delovi stignu u Izrael.

Holandski Javni servis NOS je, pozivajući se na sudske dokumente, objavio da je Vlada Holandije dala do znanja da ne može da spreči da delovi isporučeni u SAD završe u Izraelu.

Vladin advokat Reimer Veldhuis je rekao da država ne veruje da može ograničiti izvoz delova za avione F-35 u druge zemlje, osim u Izrael i dodao da su šanse da se delovi za taj avion isporučuju u jevrejsku državu male jer se delovi koriste za proizvodnju, a ne popravke aviona.

Vlada Holandije je najavila da će sprovesti presudu iz februara, ali je najavila i tužbu Vrhovnom sudu.

Vladini advokati su tvrdili u sudskom procesu da ako Holandija ne isporučuje delove, Izrael može da ih lako nabavi drugde.

Eksperti za međunarodno pravo su rekli za Frans pres da obe strane u sukobu u Gazi verovatno krše ljudska prava.

Rat je počeo 7. oktobra prošle godine napadom iz Gaze na jug Izraela u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskoj osvetničkoj ofanzivi na Pojas Gaze je poginulo 37.765 ljudi, takođe većinom civila, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: