Svet 1

28.06.2024.

15:54

Peskov: Fon der Lajen nije pristalica normalizacije odnosa EU i Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je danas ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, kao i kandidovanje bivše estonske premijerke Kaje Kalas za šefa diplomatije EU.

Izvor: Tanjug

Peskov: Fon der Lajen nije pristalica normalizacije odnosa EU i Rusije
EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Fon der Lajen je "dobro poznata kao neko ko nije pristalica normalizacije odnosa između EU i Rusije, tako je pamtimo", rekao je Peskov. Govoreći o Kaji Kalas, portparol Kremlja je rekao da ona još nije pokazala diplomatske sklonosti a poznata je "po svojim apsolutno nepomirljivim, a ponekad čak i rusofobičnim izjavama'', prenosi RIA Novosti.

Izgledi za odnose Moskve i Brisela su loši, rekao je Peskov.

"Ne mislimo da će evropska diplomatija nekako delovati u smislu normalizacije odnosa", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj doživljava kadrovske promene u EU.

Lideri EU izabrali su prvog dana samita Evropskog saveta bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evropske komisije, a Kalas za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: