Svet 3

28.06.2024.

12:59

Američki ekspert: "Razneće" nas Rusi i KInezi

Kina i Rusija provele su godine istražujući nove tipove municije, kaže Vil Durant, predsednik i izvršni direktor Centra za energetiku.

Izvor: bulgarianmilitary

Američki ekspert: "Razneće" nas Rusi i KInezi
Profimedia

Podeli:

Oni se fokusiraju na razvoj i testiranje novih energetskih materijala neophodnih za pravljenje ove municije.

Durant napominje da se napredne vojne organizacije bore da održe korak sa novim eksplozivima izvan tradicionalnih kao što su HMX i RDX.

Ovaj izazov nastaje zato što je konvencionalno ratovanje postiglo ravnotežu.

"Poslednjih godina, Sjedinjene Države su zauzele oprezan pristup, poboljšavajući postojeće materijale umesto da istražuju nove", objašnjava Durant.

On dodaje da zemlje poput Kine ulažu velika sredstva u napredne energetske materijale, koji bi u budućnosti mogli uveliko poboljšati vatrenu moć i efikasnost municije.

Durant je izneo primer sa jednim specifičnim eksplozivom: CL-20.

Ovo je nenuklearni eksploziv koji Sjedinjene Države dobro razumeju i razvijaju. Međutim, SAD nisu široko primenile ili razvile CL-20 u svojoj municiji.

Jednostavno rečeno, Durant napominje da se CL-20 koristi samo u ograničenim slučajevima i da nije dodat mnogim američkim sistemima naoružanja.

Zanimljivo je da to ne važi za Kinu i Rusiju. Prema Durantu, američke snage se i dalje oslanjaju na energetske materijale iz Drugog svetskog rata.

CL-20, takođe poznat kao heksanitroheksaazaisovurtzitan, je visokoenergetski eksploziv bolji od tradicionalnih kao što su RDX i HMX. Razvijen u SAD tokom 1980-ih, CL-20 nudi veću brzinu i pritisak detonacije, što ga čini veoma efikasnim za vojnu upotrebu kao što su bojeve glave za rakete i napredna municija.

Kina i Rusija značajno napreduju u razvoju eksplozivnih materijala koji bi mogli da nadmaše CL-20.

Obe zemlje ulažu u istraživanja za stvaranje moćnih, stabilnih i efikasnih eksploziva.

Kineski naučnici rade na stvaranju novih vrsta eksploziva i poboljšanju njihovih proizvodnih procesa. Njihov cilj je da ovi materijali budu sigurniji i moćniji. Oni testiraju ova nova jedinjenja kako bi osigurali da se mogu dosledno proizvoditi i efikasno koristiti.

Rusija je poznata po svojoj stručnosti u stvaranju moćnih eksploziva. Ruski naučnici rade na novim hemijskim formulama kako bi razvili bolje eksplozive sa manjim uticajem na životnu sredinu.

Obe zemlje takođe sarađuju sa univerzitetima i koriste napredne računarske alate za brže otkrivanje i usavršavanje novih eksplozivnih materijala. Ovaj timski rad im pomaže da shvate kako će se nova jedinjenja ponašati pre nego što ulože vreme i novac u eksperimente.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: