Svet 0

28.06.2024.

13:20

Sukob sa komunističkim pobunjenicima: Filipinska vojska likvidirala najmanje 10 gerilaca

Filipinska vojska likvidirala je najmanje 10 osumnjičenih komunističkih gerilaca u sukobu na udaljenom području Nueva Ecija na severu Filipina, saopštile su danas filipinske vlasti.

Izvor: Tanjug/Armed Forces of the Philippines Public Affairs Office via AP

Sukob sa komunističkim pobunjenicima: Filipinska vojska likvidirala najmanje 10 gerilaca
Tanjug/Armed Forces of the Philippines Public Affairs Office via AP

Podeli:

Prema rečima filipinskih zvaničnika ovom akcijom je zadat još jedan odlučan udarac višedecenijskoj pobuni filipinskih gerilaca kojih je, prema procenama vlasti, ostalo svega oko 1.000, prenosi AP.

Vojska je saopštila da je zarobila 20-ak gerilaca Nove Narodne Armije koji su se povlačili nakon prošlonedeljnog sukoba sa vladinim snagama, što je, kako se navodi, u sredu izazvalo nove, žestoke okršaje u kojima je likvidirano 10 pobunjenika, uključujući tri komandanta.

Brigadni general Norvin Džozef Pasamonte, komandant pešadijske brigade, pohvalio je svoje borce, ali je izrazio i žaljenje zbog smrti pobunjenika.

"Vlada nije propustila da ih zamoli da se predaju i vrate normalnom životu", rekao je Pasamonte i dodao da bi ljudske žrtve trebalo da ubede preostale gerilce da se predaju.

Prošlog novembra u Oslu, tokom pregovora uz posredovanje Norveške, vlada Filipina i komunistički pobunjenici dogovorili su se da nastave razgovore sa ciljem okončanja oružane pobune filipinskih komunista, jedne od najdužih u Aziji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: