Svet 3

28.06.2024.

11:38

Amerika udara na Orbana: Nedemokratski

Sjedinjene Američke Države kritikovale su danas novi mađarski Zakon o suverenitetu, ocenivši ga kao antidemokratski nakon što je mađarska Kancelarija za zaštitu suvereniteta pokrenula istragu protiv dva organa za borbu protiv korupcije.

Izvor: Tanjug

Amerika udara na Orbana: Nedemokratski
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Podeli:

"Pokušaj mađarske vlade da uznemirava, zastrašuje i kažnjava nezavisne organizacije u suprotnosti je sa principima demokratskog upravljanja ukorenjenim u vladavini prava", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Zakon, koji je usvojen u decembru 2023, zabranjuje strano finansiranje partija ili grupa koje se kandiduju za izbore, a za kršenje zakona zaprećena je kazna do tri godine zatvora, navodi Rojters.

Kancelarija za zaštitu suvereniteta pokrenula je u utorak istragu protiv mađarske antikorupcijske organizacije Transparensi internešenel (TI) i onlajn istraživačke kuće "Atlatszo.hu", koja se fokusira na korupciju.

Zakon je kritikovao američki Stejt department, kao i stručnjaci za ustavno pravo iz Saveta Evrope, koji su ocenili da bi on mogao da ima "zastrašujući efekat" na slobodnu i demokratsku debatu u Mađarskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban je negirao optužbe da podriva demokratiju nakon usvajanja pomenutog zakona.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: