Svet 0

28.06.2024.

9:50

Sudar titana u UN: Rusija i Amerika se suočavaju

Sjedinjene Američke Države danas će se suočiti sa Rusijom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog kršenja embarga na oružje Severnoj Koreji i zalagaće se da Kina pojasni svoj stav o rastućim vezama između Moskve i Pjongjanga.

Izvor: Tanjug

Sudar titana u UN: Rusija i Amerika se suočavaju
Profimedia

Podeli:

Ovo je izjavio zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud. 

Sastanak 15-članog saveta usledio je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin otputovao prošle nedelje u Pjongjang kako bi potpisao sporazum sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u kojem su se saglasili o međusobnom pružanju vojne pomoći ukoliko jedna od strana bude napadnuta.

"Ovo bi trebalo da stvara veliku zabrinutost za celu globalnu zajednicu. Želimo da vidimo šta Kina ima da kaže o ovoj rastućoj vojnoj saradnji između Severne Koreje i Rusije. Oni to ne mogu posmatrati kao pozitivan razvoj događaja", rekao je Vud za Rojters uoči sastanka, optužujući Rusiju da staje na stranu "odmetničke" države, čime se krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je taj sastanak bio bilateralna razmena između Rusije i Severne Koreje, ali nije dalo detalje.

Severna Koreja je pod sankcijama UN od 2006. zbog svojih nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Tokom protekle godine SAD su, međutim, više puta optuživale Severnu Koreju da šalje oružje Rusiji za rat protiv Ukrajine, što su optužbe koje su odbacile i Moskva i Pjongjang.

Nadležni za praćenje poštovanja sankcija rekli su komitetu Saveta bezbednosti, u izveštaju u koji je Rojters imao uvid u aprilu, da su ostaci rakete koja je 2. januara pala u ukrajinski grad Harkov, pokazali da je u pitanju bila severnokorejska balistička raketa serije Hvasong-11.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je prošle nedelje da Rusija mora da se pridruži sankcijama UN Severnoj Koreji. Vud je optužio Rusiju da je ispalila desetine severnokorejskih projektila na Ukrajinu, opisujući rat kao "poligon za obuku" za Pjongjang.

Prošle nedelje, američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild optužila je Rusiju da je ispalila "ukupno četiri balističke rakete koje je Severna Koreja isporučila", dve 15. juna i još dve 16. juna".

Rusija i Kina predložile su da se neke sankcije ukinu u decembru 2019, ali nikada nisu stavile svoj nacrt rezolucije na glasanje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: