Svet 11

28.06.2024.

23:40

Rat – dan 856: Rusi uništavaju; Ispaljene rakete; Čule se eksplozije

Rat u Ukrajini – 856. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 856: Rusi uništavaju; Ispaljene rakete; Čule se eksplozije
Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Najmanje jedna osoba je stradala, a šest njih je povređeno u ruskom napadu na grad Dnjepar, saopštavaju ukrajinski zvaničnici.

Ukrajina tvrdi da je u ovonedeljnim napadima uništila ruski svemirski komunikacioni centar na Krimu. Sa druge strane, Rusija saopštava da je preuzela kontrolu nad još jednim naseljem u oblasti Donjecka.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija treba da obnovi proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa.

Završeno

23:34

MMF odobrio Ukrajini zajam od preko dve milarde dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je njegov Izvršni odbor odobrio isplatu 2,2 milijarde dolara Ukrajini kao vid budžetske podrške.

MMF je naveo da je završio četvrtu reviziju četvorogodišnjeg programa zajma od 15,6 milijardi dolara Ukrajini.

Dodao je da je učinak Ukrajina, u okviru programa proširenog finansiranja, i dalje snažan uprkos izazovnim uslovima.

23:33

Zelenski: Oslobođeno deset ukrajinskih zarobljenika iz Rusije i Belorusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je deset ukrajinskih civila vraćeno u Ukrajinu iz zatočeništva iz Rusije i Belorusije.

Prema njegovim rečima, među oslobođenima su dva katolička sveštenika, pet civila je bilo zarobljeno u Belorusiji, a u pritvoru su bila i dva civila zarobljena pre početka rata. 

21:39

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku su odjeknule dve eksplozije, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti, pokazuje onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

21:38

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Jedinice grupe „Jug“ su za proteklu sedmicu zauzele naseljeno mesto Razdolovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a kijevske snage su u tim okršajima izgubile do 4.410 vojnika, dva tenka, osam borbenih vozila, 48 atuomobila, 39 artiljerija, uključujući i 11 haubica M777 i M198 američke proizvodnje.

-Jedinice grupe „Centar“ su poboljšale svoj taktički položaj i naneli gubitke ukrajinskoj vojsci – kijev je ostao bez 2.950 vojnika, tri tenka, šest oklopnih vozila, uključujući i dva američka „bredlija“, kao i bez 42 artiljerije.

-Jedinice grupe „Dnjepar“ su protekle sedmice likvidirale do 740 ukrajinskih vojnika i uništile tri tenka, dva oklopna vozila, 23 artiljerije, kao i osam stanica za radioelektronsku borbu.

-Jedinice grupe „Istok“ su poboljšale svoje taktičke položaje i nanele gubitke ukrajinskim snagama – Kijev je izgubio do 930 vojnika, šest oklopnih vozila, 36 automobila, 19 artiljerija, između ostalog i šest haubica FH-70 britanske proizvodnje.

-Jedinice grupe „Zapad“ su odbile šest kontranapada Ukrajinaca, snage kijeva su izgubile do 3.230 vojnika, 40 automobila, četiri oklopna vozila, tri višecevna raketna lansera „Grad“, kao i 24 artiljerije.

-Jedinice grupe „Sever“ su nastavile sa ofanzivom u dubinu ukrajinske odbrane, snage Kijeva su za proteklu sedmicu izgubile do 1.560 vojnika, 12 oklopnih vozila, 43 automobila, 33 artiljerije, uključujući i sedam haubica strane proizvodnje.

-Ruska vojska izvela je 17 napada visokopreciznim naoružanjem po objektima ukrsajinske vojne industrije, a mete su bili i komandni centri i kampovi sa stranim plaćenicima. Takođe, gađani su i energetski objekti, infrastruktura, vojni aerodromi, logistički centri i skladište sa tehnikom i dronovima.

-Ruska avijacija i artiljerija uništila je šest lansirnih sistema „hajmars“ i jedan sistem „MLRS“, kao i jedno oklopno vozilo u kojem su se nalazili strani stručnjaci koji su pomagali Kijevu.

-Ruske PVO snage su za proteklu sedmicu oborila dva ukrajinska lovca MiG-29, 589 dronova, šest raketa „atakams“, ostam raketa lansiranih iz „patriota“, kao i 61 raketu lansiranih iz „hajmarsa“.
 

18:56

U raketnom napadu na Dnjepar oštećena višespranica; Ima povređenih

U ruskom raketnom napadu na Dnjepar oštećena su četiri sprata jedne zgrade, a povređeno je nekoliko osoba, saopštio je predsednik Dnjepropetrovskog regionalnog saveta Nikola Lukašuk.

''U Dnjepru je u napadu neprijatelja oštećena devetospratnica. Uništena su četiri sprata. Ima povređenih“, napisao je on na mreži Telegram.

Prema njegovim rečima, sve službe već rade na licu mesta, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, u Dnjepru je odjeknula eksplozija tokom alarma za vazdušni napad, a na mrežama je objavljena fotografija zgrade koja je oštećena raketom.

18:51

Oboren Su-25

18:48

Napadnut Dnjepar

17:10

Kijev: Uništen ruski svemirski komunikacioni centar na Krimu

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je njihva vojska u ovonedeljnom napadu uništila ruski svemirski komunikacioni centar na Krimu.

Ministarstvo je opisalo metu kao vrednu vojnu komponentu u sistemu satelitske komunikacije i navigacije za ruske trupe.

17:10

EU uvela mere dvojici ruskih biznismena

Evropska unija je uvela restriktivne mere protiv biznismena Dmitrija Beloglazova i Mihaila Koncereva zbog pokušaja da zaobiđu njihove sankcije, kao i zbog njihove uloge u ratu, saopštio je Savet EU

Brisel je saopštio da su dvojica biznismena sada podložna zamrzavanju imovine, kao i da će im biti zabranjen ulazak ili tranzit kroz teritorije EU.

15:51

Rusija raspisala poternicu za 28 ukrajinskih komandanata

Rusija je raspisala međunarodnu poternicu za 28 vojnih komandanata Oružanih snaga Ukrajine različitog ranga, saopštio je šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.
 

15:22

Poginula 4 civila u granatiranju Donjecka

Četiri civila su poginula, a tri su povređena kada je ruska vojska bacila vazdušne bombe na selo Njujork u Donjeckoj oblasti.

"U granatiranju Njujorka poginula su četiri civila, a tri su ranjena, uključujući i osmogodišnju devojčicu", saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti u objavi na Telegramu, prenosi Ukrinform.

14:28

Rusi zauzeli Razdolovku

Jedinice vojne grupe "Jug" preuzele su kontrolu nad selom Razdolovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, oružane snage Ukrajine izgubile su do 4.410 vojnika. "Jedinice grupe 'Jug' aktivno su oslobodile selo Razdolovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i zauzele povoljnije položaje', ističe se u saopštenju Ministarstva, prenosi RIA Novosti.

12:28

Granična služba Belorusije ojačaće granicu sa Ukrajinom

Granična služba Belorusije i Ministarstvo odbrane zemlje preduzimaju mere za dalje jačanje beloruske granice sa Ukrajinom nakon bezbednosnog incidenta, navodi se u saopštenju beloruske granične službe.

Saopštavaju da je osoblje granične policije pre dva dana oborilo kvadrokopter nakon što je, kako navode, ilegalno prešao granicu sa Ukrajinom kako bi prikupio informacije o beloruskoj graničnoj infrastrukturi.

Ranije ove nedelje, prijavili su da je pronađen sakriven materijal za izradu "kućne bombe" i da su svesni da je jedinica proukrajinskih ruskih boraca prisutna u ukrajinskom regionu koji se graniči sa Belorusijom.

08:49

Oboreni dronovi

Protekle noći iznad teritorije Ruske federacije PVO snage oborile su 25 ukrajinskih dronova nad Brjanskom, Smoljenskom, Voronježskom, Kurskom i Rostovskom oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog odbrambenog resora ne navode da li je tokom tih napada načinjena materijalna šteta.
 

08:48

Rusi blokirali

Ruske artiljerijske jedinice blokirale su ceo bataljon ukrajinske vojske i uništili njihov komandni centar na desnoj obali reke Dnjepar, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden iz artiljerija "giacint-B“, a prilikom napada poginuli su ukrajinski oficiri, kao i deo ljudstva.
 

08:48

Izveden veliki napad

Ruske eskadrile jurišnih lovaca-bombardera Su-25 izvele su napade na jedinice ukrajinske vojske u zoni odgovornosti ruske vojne grupacije "Sever“.

Napad je izveden nenavođenim raketama vazduh-zemlja, na udaru su bila i vojna tehnika i ljudstvo, saopštava rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, posade ruskih helikoptera Ka-52M izvele su napade na komandni centar i ljudstvo ukrajinske vojske u zoni odgovornosti ruske vojne grupacije "Centar“. Napad je takođe izveden nenavođenim raketama vazduh-zemlja.
 

08:47

Opasno približavanje

Ministar odbrane Ruske Federacije Andrej Belousov poručio je Generalštabu ruske vojske da predloži kakve će se mere preduzeti po pitanju reakcija na provokacije u vezi sa povećanom aktivnosti američkih strateških dronova nad Crnim morem.

Iz ruskog vojnog resora takođe upozoravaju da ti letovi dronova nad Crnim morem povećava rizik od incidenata sa ruskom vojskom, a samim tim i od direktne konfrontacije NATO i Rusije.
 

08:46

Okršaj kod Časovog Jara

Oružane snage Rusije u Časovom Jaru uništile su posadu bespilotne letelice i skupu izviđačku opremu, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

"Uz pomoć tehničkih sredstava u selu Časov Jar, izviđačka jedinica Oružanih snaga Rusije identifikovala je kontrolni centar bespilotnih letelica, centar veze sa repetitorom i specijalizovanu zapadnu opremu za izviđanje u jednoj od višespratnica", rekao je Maročko agenciji.

Maročko je pojasnio da je za potvrdu cilja uspostavljen nadzor iza kuće i da je prilikom lansiranja drona sa krova zgrade na posadu neprijateljske bespilotne letelice izveden artiljerijski udar visoke preciznosti. Prema njegovim rečima, usled eksplozije, zgrada se srušila, preplavila je skupu opremu, a na tom mestu nalazila se grupa pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: