Svet 0

28.06.2024.

11:05

Bajdena više ni "njegovi" ne mogu da smene: Evo i zašto

Loš nastup predsednika Džoa Bajdena u debati u četvrtak uveče po lokalnom vremenu naterao je neke u njegovoj stranci da počnu da se pitaju da li bi on trebalo da bude zamenjen na glasačkom listiću pre novembra.

Izvor: thestar

Bajdena više ni "njegovi" ne mogu da smene: Evo i zašto
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Podeli:

Nema dokaza da je Bajden voljan da okonča svoju kampanju. I bilo bi skoro nemoguće da ga demokrate smene osim ako on ne odluči da se povuče. Evo i zašto:

Delegati vezani za Bajdena

Svaka država je već održala svoje predsedničke predizbore. Demokratska pravila nalažu da delegati koje je Bajden osvojio ostaju u obavezi da ga podrže na predstojećoj nacionalnoj konvenciji stranke osim ako im ne kaže da napušta trku.

Bajden je nagovestio da ne planira to da uradi, poručivši pristalicama u Atlanti ubrzo nakon što je napustio fazu debate: "Hajde da nastavimo".

Portparol Bajdenove kampanje Loren Hit bila je još jasnija, rekavši danas: "Naravno da neće odustati".

Konvencije i njihova pravila kontrolišu političke stranke. Demokratski nacionalni komitet mogao bi da se sastane pre nego što se konvencija otvori 19. avgusta i promeni način na koji će stvari funkcionisati, ali to nije verovatno sve dok Bajden želi da nastavi da traži reizbor.

Trenutna pravila glase: "Delegati izabrani za nacionalnu konvenciju obećani predsedničkom kandidatu moraju savesno odražavati osećanja onih koji su ih izabrali".

Da li bi Kamala Haris mogla da zameni Bajdena?

Potpredsednica je Bajdenova potpredsednica, ali to ne znači da ona može podrazumevano da ga zameni na vrhu liste.

Bajden takođe ne može da odredi da ga ona zameni ako iznenada odluči da napusti trku. Demokratska nacionalna konvencija se održava u Čikagu, ali je stranka najavila da će održati virtuelno imenovanje da zvanično nominuje Bajdena pre nego što počne lični postupak. Tačan datum za imenovanje još nije određen.

Ako Bajden odluči da odustane od kampanje za reizbor, Haris bi se verovatno pridružila drugim vodećim demokratskim kandidatima koji žele da ga zamene. Ali to bi verovatno stvorilo scenario u kojem ona i drugi na kraju lobiraju kod pojedinih državnih delegacija na konvenciji za njihovu podršku. To se demokratama nije dogodilo od 1960. godine, kada su se Džon F. Kenedi i Lindon B. Džonson borili za glasove tokom te godine demokratske konvencije u Los Anđelesu.

Šta je sa ostalim potencijalnim demokratskim kandidatima?

Pored potpredsednika, drugi koji su podržali Bajdena 2024. dok su jurili sopstvene predsedničke težnje za buduće cikluse uključuju guvernera Kalifornije Gavina Njusoma, guvernera Mičigena Grečen Vitmer, guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, guvernera Ilinoisa Džej B. Prikera i predstavnika Kalifornije Ro Khana.

I drugi koje je Bajden pobedio tokom predsedničkih izbora stranke 2020. takođe bi mogli da pokušaju ponovo, uključujući senatora Bernija Sandersa iz Vermonta, Elizabet Voren iz Masačusetsa i Ejmi Klobučar iz Minesote, kao i sekretara za saobraćaj Pita Butigiga.

Ako bi Bajden iznenada napustio trku, konzervativne grupe su najavile da će podneti tužbe širom zemlje, potencijalno dovodeći u pitanje legalnost imena demokratskog kandidata na glasačkom listiću.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: