Svet 0

28.06.2024.

8:20

Fon der Lajen: Zahvalna na imenovanju, tražiću potvrdu Evropskog parlamenta

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je liderima EU na tome što su podržali njeno imenovanje za drugi mandat na čelu Komisije i poručila da će sada tražiti potvrdu od Evropskog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Fon der Lajen: Zahvalna na imenovanju, tražiću potvrdu Evropskog parlamenta
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU rekla da je počastvovana i da joj je drago da može da podeli "ovaj veoma poseban trenutak" sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, koja je imenovana za šefa evropske diplomatije, i bivšim portugalskim premijerom Antonijom Koštom, koji je izabran za novog predsednika Evropskog saveta. "Sada ću tražiti potvrdu za svoje imenovanje od Evropskog parlamenta, nakon što predstavim svoje političke smernice za naredniih pet godina", navela je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je, na pitanje da prokomentariše buduću saradnju sa Koštom, naglasila da se veoma raduje saradnji sa njim.

"On je vredan političar. Veoma je orijentisan ka ciljevima, ali ima i divan humor. Veoma se radujem što ću raditi sa njim", poručila je ona. Kalas je na konferenciji za novinare ponovila da je počastvovana zbog podrške Evropskog saveta, navodeći da je to ogromna odgovornost u vreme geopolitičkih tenzija.

"U Evropi postoji rat, ali postoji i rastuća nestabilnost na globalnom nivou, to su takođe glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku", navela je Kalas.

Ona je dodala da je njen cilj da radi za evropsko jedinstvo i štiti evropske interese i vrednosti u promenjenom geopolitičkom kontekstu i gradi globalna partnerstva.

"Zato ću nastojati da radim sa državama članicama, kao i sa svim institucijama", poručila je Kalas.

Preko video linka na konferenciji se obratio i Košta, koji je rekao da je oduševljen što je tu, zajedno sa Fon der Lajen i Kalas, i što će uskoro biti deo tog tima.

"One su obe izvanredne Evropljanke i siguran sam da će naša saradnja biti veoma uspešna da služimo Evropi i evropskim građanima", poručio je Košta.

On je konstatovao da se Evropa i svet suočavaju sa izazovnim trenucima, ali je ocenio da je EU pokazala svoju otpornost u prošlosti, "uvek nalazeći snagu u jedinstvu".

"A izgradnja jedinstva sa državama biće moj glavni prioritet kada preuzmem svoju poziciju", naveo je Košta i dodao da će se tokom mandata usredsrediti i na sprovođenje strateške agende, koju je danas odobrio Evropski savet.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je, nakon što su lideri EU postigli dogovor o raspodeli vodećih funkcija u EU, da je "misija ostvarena": Lideri EU izabrali su prvog dana samita Evropskog saveta bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: