Svet 0

27.06.2024.

22:40

Bugarska odbija da ide na NATO samit; Razlog je Ukrajina?

Bugarski predsednik Rumen Radev, koji važi za pristalicu Rusije, ne planira da prisustvuje samitu NATO planiranog za jun u Vašingtonu, saopštila je njegova kancelarija.

Izvor: Index.hr

Bugarska odbija da ide na NATO samit; Razlog je Ukrajina?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Kao razlog navedena je politika vlade prema Ukrajini. Radev odbija da predvodi bugarsku delegaciju na samitu NATO-a zbog razlika sa bugarskom vladom u vezi sa nekim stavovima zemlje na samitu, saopštila je pres služba predsednika.

Ovo se posebno odnosi na obaveze koje je Bugarska preuzela po pitanju rata u Ukrajini, saopštila je kancelarija.

Međutim, Radev najoštrije osuđuje rusku agresiju od prvog dana rata, navodi se u saopštenju. Radevov potez usledio je nakon što je bugarska vlada odobrila stav Bugarske za samit NATO-a od 9. do 11. jula, u poverljivom dokumentu koji prvobitno nije objavljen.

Radev, bivši general i pilot vojnih aviona koji je svojevremeno vodio bugarsko vazduhoplovstvo, ne vidi vojno rešenje za rat Rusije protiv Ukrajine i više puta je kritikovao bugarsku vladu zbog vojne pomoći Kijevu.

Moskva je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i zauzela oko petinu teritorije susedne zemlje, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

17 h

Podeli: