Svet 1

27.06.2024.

22:10

Počinje rat

Sukob velikih razmera između Izraela i libanske grupe Hezbolah verovatno će izbiti u narednih nekoliko nedelja ukoliko ne dođe do sporazuma Tel Aviva sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, ukazuju američki obaveštajni podaci.

Izvor: Tanjug

Počinje rat
EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Podeli:

Politiko navodi da američki zvaničnici ciljaju deeskalaciji tenzija između Izraela i Hezbolaha, budući da smatraju da je to lakše postići nego primirje u palestinskoj enklavi.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage i Hezbolah su izradili planove borbe i u procesu su pokušaja nabavke dodatnog oružja, rekla su dva američka zvaničnika za Politiko.

Kako se navodi, rat između Izraela i Hezbolaha primorao bi SAD da se dalje angažuje u regionu radi odbrane Tel Aviva i rizikuje još jednu humanitarnu katastrofu, pored tekuće krize u Gazi.

Dvojica visokih zvaničnika naglasila su da nije poznato kada bi tačno rat mogao da počne, ali su istakli da Izrael pokušava brzo da obnovi svoje zalihe i kapacitete trupa.

Oni su za Politiko istakli da uprkos tome što obe strane tvrde da žele da izbegnu sukob, okidač koji bi mogao pokrenuti širi sukob, kao što je napad većih razmera bilo koje od strana, će se dogoditi bez najave.

Neke od evropskih zemalja, s druge strane, smatraju da će rat otpočeti u roku od nekoliko dana, a mnoge od njih, zajedno sa Kanadom i SAD, upozorile su građane da ne putuju u Liban.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson rekla je da administracija radi na "diplomatskoj rezoluciji" koja bi omogućila građanima Izraela i Libana da se vrate svojim domovima.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

17 h

Podeli: