Svet 0

27.06.2024.

23:57

Bolivijska vlada: Znali smo šta se sprema

Vlada Bolivije imala je informacije o mogućem pokušaju državnog udara pre nego što su glavni vojni komandant i njegovi vojnici ove nedelje nasilno ušli u predsedničku palatu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Eduardo del Kastiljo.

Izvor: Index.hr

Bolivijska vlada: Znali smo šta se sprema
EPA-EFE/Luis Gandarillas

Podeli:

Pod komandom generala Huana Hosea Zunige, teško naoružani vojnici i oklopna vozila okupili su se u sredu u La Pazu na gradskom trgu Plaza Muriljo i ušli u teritoriju predsedničke palate.

General i šef bolivijskih oružanih snaga Huan Hose Zuniga obratio se novinarima na trgu uoči napada na nacionalnu palatu i poručio: "Prestanite da uništavate, prestanite da osiromašujete našu zemlju, prestanite da ponižavate našu vojsku", insistirajući da je preduzeta akcija bila podržan od strane javnosti.

Vojnici su se na kraju povukli, a policija je preuzela kontrolu nad trgom.

Neuspeli državni udar izazvao je brzu osudu svetskih lidera, zabrinutih zbog rizika koji je taj čin predstavljao za bolivijsku demokratiju, a predsednik Luis Arce smenio je Zunigu, optužujući ga za pokušaj državnog udara, a bolivijske vlasti su ga uhapsile.

Za sada se ne zna gde je Zuniga odveden.

U predsedničkoj palati danas je pred predsednikom položio zakletvu novi šef oružanih snaga Hose Vilson Sančez, koji je pozvao na uspostavljanje reda i mira.

U razgovoru za bolivijsku radio-televiziju Unitel, ministar del Kastiljo je potvrdio da je predsednik Arce primio izveštaje o "pokušajima destabilizacije", iako je upozorio da vlada u to vreme nije znala ništa više od toga.

Zajedno sa Zunigom, uhapšen je i bivši komandant mornarice Huan Arnez Salvador, rekao je del Kastiljo i dodao da je privedeno na desetine oficira. Njima, kako je rekao, preti kazna od 15 do 30 godina zatvora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

19 h

Podeli: