Svet 1

27.06.2024.

20:15

Rusi udarili, žestoko: Upotrebili su moćno oružje

Ruske snage su danas prvi put tokom napada na Harkov lansirale moćne avionske bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju, izjavio je glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov.

Izvor: Tanjug

Rusi udarili, žestoko: Upotrebili su moćno oružje
Profimedia

Podeli:

"Dvostruko su moćnije od KAB i FAB-250, koje su ranije svakodnevno korišćene za bombardovanje Harkova", rekao je Filčakov.

Prema njegovim rečima, dve vazdušne bombe su ispaljene sa lovca Su-34 u blizini sela Majskoje u Belgorodskoj oblasti, a od mesta ispuštanja do tačke udara je 65 kilometara, prenosi Strana.ua.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov je pojasnio da su u današnjem bombardovanju pogođene privatne stambene zgrade, a neke od njih su uništene.

"Prethodno je oštećen i studentski dom jednog od gradskih univerziteta. Nema informacija o mrtvima ili povređenima", naveo je on na Telegram kanalu.

Vazdušne bombe FAB-500 M-62 sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju (UMPC), ovu municiju čine upravljivom i visokopreciznom.

Su-34 nosi četiri od ovih bombi, od kojih svaka sadrži 300 kg eksploziva u TNT ekvivalentu.

Prema ruskoj vojsci, takve bombe omogućavaju izvođenje udara sa bezbedne udaljenosti od linije borbenog dodira.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

16 h

Podeli: