Svet 0

27.06.2024.

18:26

"Ofanziva u Harkovu dokaz da postojeći pritisak na Putina nije dovoljan"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je ofanziva na Harkov odbijena, ali da je pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da proširi rat na istočnom frontu dokazao da postojeći međunarodni pritisak na njega nije dovoljan.

Izvor: Tanjug

"Ofanziva u Harkovu dokaz da postojeći pritisak na Putina nije dovoljan"
Profimedia

Podeli:

"Putin je u maju pokušao da proširi rat, razmestivši novi front na istoku Ukrajine. Zahvaljujući hrabrosti našeg naroda i vašim odlukama, zaustavili smo rusku ofanzivu. Ali ova nova ofanziva je dokazala da postojeći pritisak na Rusiju nije dovoljan", rekao je Zelenski obraćajući se liderima zemalja članica EU, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, artiljerijske granate i ispunjenje svakog obećanja važni su ne samo za zaštitu života, već i za uništavanje iluzije Rusa da će ratom nešto postići.

Predsednik Ukrajine je napomenuo da je sada moguće vratiti bezbednost u Harkov.

"Ovo je povezano sa likvidacijom ruskih raketnih instalacija u blizini naše granice. Svako od vas zna kako je to postalo moguće. Takođe moramo zaštititi Harkov i bilo koji grad u Ukrajini od ruskih navođenih bombi. Ovo je veliki problem. Naši dalekometni udari i moderna protivvazdušna odbrana su ključ za zaustavljanje ovog terora", naveo je Zelenski.

Ranije danas Evropska unija i dve njene države članice, Litvanija i Estonija, potpisale su bezbednosne sporazume sa Zelenskim na samitu u Briselu.

Dvodnevni samit na kojem se razgovara i o pomoći Ukrajini, dolazi nekoliko dana nakon što je Evropska unija počela formalne pregovore o pristupanju Kijeva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: