Svet 0

27.06.2024.

16:40

Nove razmirice u Briselu; Đorđa pobesnela

Poljski premijer Donald Tusk danas je, pred početak samita EU, pokazao razumevanje za stav italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja ne krije bes jer je isključena iz pregovora o raspodeli ključnih pozicija u evropskim institucijama.

Izvor: Index.hr

Nove razmirice u Briselu; Đorđa pobesnela
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Podeli:

Po dolasku na samit, Tusk je rekao da "niko ne poštuje premijera Melonija više od njega" i da "nema Evrope bez Italije".

Takođe je rekao da on i Meloni dele iste stavove o nizu bezbednosnih, migracijskih i odbrambenih pitanja.

Pregovarači tri centrističke političke grupe, Evropske narodne partije (EPP), Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D) i liberala (Renev) postigli su u utorak dogovor da Ursula fon der Lajen dobije drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta dogovoreno je da bude bivši portugalski premijer, socijalista Antonio Kosta, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku, premijerka Estonije Kaja Kalas, dok bi u naredne dve i po godine predsednik parlamenta trebalo da nastavi da biti Maltežanin Roberta Metsola (EPP).

Dogovor je u utorak putem video konferencije postiglo šest pregovarača triju strana - poljski i grčki premijer Donald Tusk i Kirijakos Mitotakis za EPP, nemački kancelar Olaf Šolc i španski premijer Pedro Sančez za S&D, te francuski predsednik Emanuel Makron i holandski predsednik Premijer Mark Rutte za Renev.

Italijanska premijerka Meloni ne krije ljutnju što je isključena iz pregovora o imenovanju.

Njena politička grupacija u Evropskom parlamentu, Evropski konzervativci i reformisti, treća je po veličini u Evropskom parlamentu.

Tusk je rekao da je cilj sporazuma između tri političke partije "olakšati izborni proces, a ne da ga oteža".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: