Svet 12

27.06.2024.

15:16

Zelenski: Potpisujem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji ce danas prisustvovati samitu EU u Briselu, izjavio da će potpisati tri sporazuma iz oblasti bezbednosti, uključujući i onaj sa 27-članim blokom.

Izvor: Tanjug

Zelenski: Potpisujem
Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Podeli:

Dvodnevni sami,t na kojem će se kasnije danas razgovarati o pomoći Ukrajini, dolazi nekoliko dana nakon što je Evropska unija počela formalne pregovore o pristupanju Kijeva, što je proces koji obično traje godinama, prenosi Rojters.

Ukrajina je ove godine potpisala bezbednosne sporazume sa 17 zemalja.

Zelenski je govorio o novom bezbednosnom sporazumu čije potpisivanje je planirano sa EU, ali nije imenovao druge dve zemlje sa kojima bi takodje trebalo da potpiše ovakve dogovore.

"Po prvi put, ovaj sporazum ce učvrstiti posvecenost svih 27 država članica EU da obezbede Ukrajini široku podršku, bez obzira na bilo kakve interne institucionalne promene", rekao je ukrajinski predsednik.
 

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

16 h

Podeli: