Svet 4

27.06.2024.

17:00

Hitno zatraženo: "Otpriznajte" tzv. Kosovo, odmah

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), najjača partija u toj zemlji na upravo održanim izborima za Evropski parlament, uputila je austrijskoj Skupštini Predlog rezolucije kojom zahteva da se Parlament izjasni protiv priznanja tzv. Kosova.

Izvor: RT Balkan

Hitno zatraženo: "Otpriznajte" tzv. Kosovo, odmah
EPA-EFE/Georgi Licovski

Podeli:

U zahtevu, koji su podneli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, a o kojem se trenutno vodi rasprava, ističe se da Kosovo nije nikakva nezavisna država.

"Kosovo je bilo deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999, otcepljeno je od Srbije i do danas ga većina država nije priznala kao nezavisno. Priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih država je, ne samo prekršen i pogažen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija UN 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", navode iz FPO.

Zbog toga, smatraju, austrijska vlada nije smela da prizna tzv. Kosovo.

"Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje sporno i značajne zemlje širom sveta ga ne priznaju. I odnosi sa Srbijom su napeti i nedavno su se dodatno pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko-muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini. Prava i politička autonomija srpske manjine se i dalje ne garantuju“, napominje se u dokumentu.

U rezoluciji, FPO ističe i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je tzv. Kosovo u Indeksu o korupciji Transparensi internešenela palo sa 95. na 176. mesto. "Organizovani kriminal je posebno veliki problem", upozorava FPO.

Zbog svega toga FPO podnosi Rezoluciju protiv priznanja tzv. Kosova kao nezavisne države i protiv njegovog pristupanja EU.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: