Svet 0

27.06.2024.

14:44

Poznato šta će biti sa Asanžom

Supruga osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, Stela, izjavila je danas da on, kao slobodan čovek, planira da se vrati normalnom životu, da pliva u okeanu svaki dan, odmara se i uživa u slobodi i apelovala na javnost da mu da prostor da se "odmara i oporavi".

Izvor: Tanjug

Poznato šta će biti sa Asanžom
Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Podeli:

Asanž (52), koji se nalazi na slobodi nakon što je u sredu potpisao sporazum sa američkim tužiocima o priznavanju krivice po jednoj tački optužnice za špijunažu, nije davao izjave od svog povratka u Australiju, preneo je CNN.

"On samo uživa u slobodi prvi put za 14 godina", rekla je Stela Asanž. Stela Asanž se udala za osnivača "Vikiliksa" dok je bio u londonskom zatvoru Belmarš 2022. godine i imaju dvoje dece.

"Bili su veoma uzbuđeni kada su saznali da se tata vraća kući", rekla je Stela Asanž za njihovu decu. Ona je rekla da je do napretka u pregovorima između Asanžovog pravnog tima i američkih tužilaca došlo nakon što je Viši sud Velike Britanije u maju presudio da on ima pravo žalbe na ekstradiciju u SAD.

Osnivač "Vikiliksa" proveo je pet godina u britanskom zatvoru Belmarš boreći se protiv izručenja SAD. Prema uslovima postignutog sporazuma, američki tužioci su tražili kaznu od 62 meseca zatvora, što je jednaka kazni koju je Asanž već odslužio u zatvoru u Londonu.

Nakon što je sporazum sklopljen, Asanž je pušten uz kauciju i napustio je Veliku Britaniju da bi potpisao sporazum o priznavanju krivice na Severnim Marijanskim ostrvima, nakon čega se vratio kući u Australiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: