Svet 0

27.06.2024.

12:10

Surovost na delu? 1.570 smrtnih kazni

U proteklih pet decenija u SAD je izvršeno 1.570 smrtnih kazni po čemu ova zemlja prednjači među razvijenim državama sveta, a do kraja godine planirano je još osam egzekucija.

Izvor: Tanjug

Surovost na delu? 1.570 smrtnih kazni
Shutterstock/Aerial Mike

Podeli:

Samo pet drugih zemalja u svetu 2020. pogubilo je više osuđenika nego SAD - Kina, Iran, Egipat, Irak i Saudijska Arabija, prenosi USA Tudej.

Na smrtnu kaznu najviše se osuđuju osobe koje su izvršile neka od najtežih ubistava, ali se u dosta slučajeva desilo i da na tu vrsu kazne budu osuđeni i nevino optuženi.

U SAD još 21 država ima smrtnu kaznu na snazi i to su: Alabama, Arkanzas, Florida, Džordžija, Ajdaho, Indijana, Kanzas, Kentaki, Lujzijana, Misisipi, Misuri, Montana, Nebraska, Nevada, Severna Karolina, Oklahoma, Južna Karolina, Južna Dakota, Teksas, Juta i Vajoming, pokazuju podaci Centra.

Još šest država SAD smatraju smrtnu kaznu legalnom, ali su iz različitih razloga odložile njenu primenu.

Preostale američke savezne države, njih 23 ukupno, nemaju smrtnu kaznu. Po broju izvršenih egzekucija prednjače Teksas, Oklahoma, Virdžinija, Florida i Misuri.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: