Svet 23

27.06.2024.

11:31

NATO je upravo zario nož u leđa Putinu

SAD planiraju da pozovu Jermeniju i Azerbejdžan na predstojeći samit NATO-a u Vašingtonu u julu, objavio je azerbejdžanski medij Turan, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: Kyiv independant, B92.net

NATO je upravo zario nož u leđa Putinu
Shutterstock/Michal-CZ

Podeli:

I Azerbejdžan i Jermenija, koji su dugo bili geopolitički neprijatelji, ali među kojima je posredovala Rusija, do sada nisu direktno tražili članstvo u Alijansi.

Izvori su za Turan rekli da bi NATO samit mogao da olakša bilateralne razgovore o tekućem mirovnom procesu između te dve zemlje i da bi bio “divna prilika koja je previše dobra da bi se propustila“.

Vest je stigla neposredno pred polazak pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena  u Baku, što će biti njegovo treće putovanje na Južni Kavkaz za dva meseca.

"Mi smo vrlo jasni sa (azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom) Alijevim, da je ovo vreme za postizanje mira", rekao je O'Brajen u senatskom odboru uoči posete.

Azerbejdžan je preduzeo uspešnu ofanzivu u septembru 2023. da povrati region Nagorno-Karabah, u kom su živeli etnički Jermeni i čiju bezbednost je godinam "čuvala" Rusija.

Zvanična Moskva, međutim, pokretanjem rata u Ukrajini ostavila je Jermeniju i Azerbejdžan praktično na cedilu i nedugo nakon što su Rusi izgubili interes za taj sukob, Azerbejdžan je proterao sve Jermene iz Nagorno Karabaha.

Taj postupak su svi zapadni mediji okarakterisali kao egzodus.

Mirovni pregovori između Jermenije i Azerbejdžana traju od tada, ali tek treba da dođu do konačnog zaključka.

Jermenija je tada okrenula leđa ruskom predsedniku i Rusiji na koju se dugo oslanjala, kao na svog primarnog regionalnog saveznika. Od tada, Jermenija otvoreno pokušava da uspostavi nova odbrambena partnerstva.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan najavio je ranije u junu da će Jermenija istupiti iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

"Otići ćemo", rekao je Pašinjan jermenskom parlamentu, optužujući ODKB za zaveru "protiv nas sa Azerbejdžanom".

"Odlučićemo kada ćemo otići. Nećemo se vraćati, nema drugog načina", rekao je Pašinjan.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: