Svet 2

27.06.2024.

11:16

Hrvat u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora

Ruski sud osudio je hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega u odsustvu na 23 godine zatvora jer je, kako se navodi u presudi, bio plaćenik i učestvovao u neprijateljstvima na strani Ukrajine.

Izvor: Večernji list

Hrvat u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora
Profimedia

Podeli:

Tužilaštvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, ali je sud izrekao strože kazne

Inače, to je dve godine duže nego što je državno pravobranilaštvo tražilo za tog bivšeg pripadnika bataljona Azov, koji je neko vreme bio inkorporiran u sastav ukrajinske vojske.

Prebegu je suđeno u odsustvu jer je kao ruski ratni zarobljenik razmenjen u septembru 2022. i prebačen u Hrvatsku, ali su Rusi tu informaciju prećutali, rekavši samo da on, kao i ostali razmenjeni zarobljenici, nije na teritoriji Rusije.

"Vojni sud Južnog okruga doneo je presudu u odsustvu u krivičnom postupku protiv stranih plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, kao i protiv lica koje je pomagalo u regrutovanju drugih plaćenika. Britanski državljanin Džon Harding, švedski državljanin Matijas Gustavson i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg proglašeni su krivim po članu 205.3 Krivičnog zakona Ruske Federacije (obuka radi nasilnog preuzimanja vlasti), članu 278 Krivičnog zakonika (nasilno oduzimanje vlasti). vlast) i deo 3 člana 359. Krivičnog zakonika (učestvovanje plaćenika u oružanom sukobu)", saopštilo je lokalno tužilaštvo.

Britanski državljanin Endru Hil osuđen je po članu 359 Krivičnog zakonika (učestvovanje plaćenika u oružanom sukobu), a Dilan Hili je proglašen krivim po članu 33, član 5. 1. člana 359. Krivičnog zakonika (pomoć u regrutovanju plaćenika).

Tužilaštvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, ali je sud izrekao strože kazne.

Osudio je Prebega, kao i Gustavsona i Hardinga na 23 godine zatvora, s tim da će prvih 5 godina izdržavati u zatvoru, a ostatak kazne u kaznenoj koloniji uz maksimalno obezbeđenje. Heali i Hill su osuđeni na 4 godine i 3 godine i 6 meseci zatvora, respektivno, radi služenja u popravnoj koloniji opšteg režima.

"Sud je utvrdio da su od februara do maja 2022. Gustavson, Prebeg i Harding, nakon završene neophodne obuke, kao i Hil, učestvovali u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na teritoriji Donjecke narodne armije. Republika. Od sredine marta do kraja aprila 2022, Heali je pomagao u regrutovanju plaćenika za njihovu upotrebu u oružanim sukobima", saopštilo je tužilaštvo.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: