Svet 6

27.06.2024.

13:27

Putine spremi se, stiže "čelična lejdi" i ona je gladna

Estonska premijerka Kaja Kalas sprema se da sedne u jednu od najvažnijih fotelja u Briselu. Neki misle da će dodatno zakomplikovati sve jer je "antiruski" raspoložena.

Izvor: Jutarnji list

Putine spremi se, stiže "čelična lejdi" i ona je gladna
Tanjug/AP Photo/Hendrik Osula

Podeli:

Britanski Ekonomist napisao je opširan tekst o Kalasovoj, za koju kažu da se celu svoju karijeru borila s tim da izađe iz očeve senke.

Naime, njen otac Sim Kalas bio je prvi šef nezavisne središnje banke Estonije, premijer od 2002. do 2003. godine i evropski poverenik te zemlje od 2004. do 2014. godine. Mnogi Estonci smatrali su je poštenom i inteligentnom, ali previše lepom da bi vodila zemlju, piše Ekonomist.

Kad je postala premijerka 2021. godine to se promenilo. Njena upozorenja da bi skeptični evropski zvaničnici trebalo da poveruju Amerikancima koji su tvrdili da Vladimir Putin planira invaziju na Ukrajinu, pokazala su se tačnima.

Nakon što je naredila demontažu sovjetskih ratnih spomenika, Rusija je izdala nalog za njeno hapšenje, a međunarodni novinari prozvali su je tada "ćeličnom lejdi".

Očekuje se da će Kalas postati nova šefica Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS), diplomatskog ogranka EU-a, što se smatra ekvvalentom ministru spoljnih poslova, odnosno jednom od četiri glavne pozicije.

Neki zvaničnici smatraju da je Kalas previse fina za taj posao, dok druge brine kako će biti prečvrsta i da će se usredsrediti na sukob s Rusijom na štetu odnosa Evrope sa ostatkom sveta.

Svoje nepoverenje prema Rusiji često je objašnjavala opisujući iskustva svoje porodice. Njena majka, baka i prabaka našle su se među desetinama hiljada Estonaca deportovanih u Sibir kad je Sovjetski Savez 1940. osvojio zemlju.

Kaja izvorno nije htela da ima veze s politikom te je celo deceniju provela kao korporativna advokatkinja specijalizovana za evropsko antimonopolsko pravo. Postala je poslanica 2011, a zatim članica Evropskog parlamenta do 2018.

Reformistička stranka izabrala ju je da ih vodi na izborima 2019. gde je završila prva, ali su je s vlasti izbacili savez krajnje desnice, stranke desnog centra Isama i Stranke centra, uglavnom urbane stranke koja privlači većinu glasova ruskojezične manjine.

Kada se ta koalicija raspala 2021, formirala je vladu sa Strankom centra. U svojim prvim kampanjama delovala je pomalo neodlučno, ali je kao premijerka pronašla svoj glas. U unutrašnjoj politici nastavila je stranački brend kompetentnog tehnokratskog upravljanja i odgovornog budžeta, što je oblikovalo reputaciju Estonije kao digitalnog pionira 2010-ih.

Ruska invazija 2022. bila je katastrofa za Ukrajinu i Evropu, ali je ojačala međunarodni ugled estonske premijerke. Njeno "rekla sam vam" vođama zadovoljilo je Estonce i druge istočne Evropljane koji se prema Zapadu odnose snishodljivo.

Postala je prvakinja regiona koja sebe nije videla samo kroz sustizanje zapadne Evrope, već i ispred nje u razumevanju nekih pitanja.

Na izborima u martu 2023. Kalas je potukla populiste. Nekoliko meseci kasnije estonska javna televizija otkrila je da je njen suprug bio glavni deoničar u kompaniji za štampanje etiketa pića koja je nastavila legalno da posluje u Rusiji. Nema ozbiljnih optužbi da je znala za to, ali skandal joj je narušio imidž.

Nastavila je sa svojim liberalnim programom, donošenjem zakona koji dopuštaju homoseksualne brakove i, što je možda još kontraverznije, uvođenjem poreza na registraciju automobila.

Čini se da je Kalas na više načina savršeno prikladna za najviši posao u Briselu. Žestoka je braniteljka liberalizma i Evrope. Pomalo je štreberka, razgovore zabiberi referencama na akademske i političke tekstove

Čini se i da je istinski besna na populističke političare, poput onih u EKRE-u, koji obećavaju rešenja koja će dugoročno samo pogoršati probleme.

Ipak, posao šefa EEAS-a može biti frustrirajući. Podele između članica EU-a o mnogim pitanjima često znače da ne postoji evropski konsenzus koji bi ih predstavljao. Kalas nije uvek preterano diplomatična.

Prošlog novembra, na primer, morala je da se izvini učiteljima nakon što im je rekla da, ako žele veće plate, moraju da podrže njen porez na automobile kako bi povećali prihode.

Svakako, iskrenija je od većine političara. U jednom je intervjuu citirala Bila Klintona koji je rekao da je ključ pobede u politici "glad za uspehom". Upitana da li ima tu glad, odgovorila je: "Valjda da".

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

23 h

Podeli: