Svet 2

27.06.2024.

9:01

"Zaleđeni deda" u niskom startu; Svi čekaju: Dokaži da nisi za staro gvožđe!

Tokom 90 minuta u četvrtak uveče po lokalnom vremenu, američki predsednik Džo Bajden imaće priliku da pokaže skeptičnim Amerikancima da je u 81. godini sposoban da se nosi s izazovima još jednog četvorogodišnjeg mandata.

Izvor: Index.hr

"Zaleđeni deda" u niskom startu; Svi čekaju: Dokaži da nisi za staro gvožđe!
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Podeli:

On će se u debati suočiti sa republikancem Donaldom Trampom.

Snažan utisak mogao bi da pomogne da se neutrališu zabrinutosti i da se usmeri pozornost birača na politička pitanja. Slaba izvedba mogla bi da uspori prikupljanje sredstava za kampanju i da pogura Trampa dalje u anketama.

Obojica su pod lupom zbog starosti i izdržljivosti. Tramp ima 78 godina i tokom kampanje davao je neobične izjave i izgovarao čudne rečenice.

Bajden ima ukočen hod, pravi verbalne omaške i ima oscilirajuće javne nastupe, od solidno održanih govora do mrmljajućih komentara u istom danu.

Nedavna anketa Rojters-Ipsosa pokazala je da je mentalna sposobnost jedno od ključnih pitanja za neodlučne birače uoči izbora 5. novembra, a više ih brine Bajden.

Druga anketa Rojters-Ipsosa ove godine pokazala je da 78% ispitanika - uključujući 71% demokrata - smatra da je Bajden prestar za dužnost. Za Trampa je isto reklo 53%.

Svaki dan provodi sate pripremajući se

Bajdenova životna dob nemilosrdno je na meti političkih protivnika i konzervativnih medija, koji su koristili gomilu stvarnih, lažnih, montiranih video isečaka s ciljem da ga prikažu kao nestabilnog. Bela kuća i Badenova kampanja s ograničenim uspehom odgovarale su na to.

Svestan da bi ova debata mogla da bude odlučujući trenutak za njegovu kampanju, Bajden je gotovo nedelju dana na pripremama s vrhunskim savetnicima u odmaralištu Kamp David u planinama zapadnog Marilenda, gde ostaje do odlaska u Atlantu na dan debate.

Cilj je da pokaže američkim biračima mudrog i postojanog vođu s uspesima u mandatu, za razliku od Trampovog često haotičnog predsedničkog mandata 2017-21, i da istakne razlike u pravima na pobačaj, demokratskim normama i fiskalnoj politici.

Da bi to učinio, Bajden svaki dan provodi sate pripremajući se, a istovremeno održava svoje uobičajene dnevne sigurnosne brifinge. Mnogi demokrate su zabrinute koliko će Bajden dobro proći jer su ulozi tako visoki.

"To (pitanje dobi) očito predstavlja izazov i prepreku za Bajdena", rekao je demokrata blizak Beloj kući.

"Mislim da samo mora da pokaže da kontroliše stvari i da je siguran na pozornici, i mislim da će to učiniti."

Debata će se održati u studiju CNN-a u Atlanti bez publike. Bajden i Tramp ne smeju da ponesu unapred napisane beleške.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: