Svet 16

27.06.2024.

7:40

"Gradite liniju odbrane, stižu Rusi"

Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija pozvale su danas Evropsku uniju da izgradi liniju odbrane duž granice sa Rusijom i Belorusijom kako bi zaštitila EU od vojnih pretnji Moskve.

Izvor: Tanjug

"Gradite liniju odbrane, stižu Rusi"
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Lideri četiri zemlje, od kojih se svaka graniči sa Rusijom ili Belorusijom, sastavili su pismo predsednici EU, Ursuli fon der Lajen, u kojem su detaljno naveli obim i cenu tog projekta.

Od zemalja EU bi se tražilo da obezbede političku i finansijsku podršku za ta projekat, prenosi Kijev independent.

"Stvaranje sistema odbrambene infrastrukture duž granice EU sa Rusijom i Belorusijom zadovoljice hitnu potrebu da se EU zaštiti od vojnih i hibridnih pretnji (Moskve)", navedeno je u pismu.

Zapadni obaveštajni zvaničnici navodno su upozorili na povećanje ruskih sabotažnih operacija širom Evrope.

U pismu se takođe sugeriše da bi ta linija odbrane mogla da bude izgrađena u koordinaciji sa NATO-om.

Pojedini zvaničnici EU procenili su da bi cena izgradnje te odbrambene linije duž 700 kilometara granice EU sa Rusijom i Belorusijom iznosila oko 2,5 milijardi evra.
 

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

16 h

Podeli: