Svet 25

27.06.2024.

23:28

Rat – dan 855: Žestoke borbe u Ukrajini; Rusi izveli veliki napad

Rat u Ukrajini – 855. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 855: Žestoke borbe u Ukrajini; Rusi izveli veliki napad
Profimedia

Podeli:

Na Pokrovskom i Harkovskom pravcu i dalje najžešće borbe sa ruskim trupama, saopštava Generalštab ukrajinske vojske.

Kijev takođe saopštava da su granatirani Herson i Harkov, i da ima povređenih. 

Završeno

22:31

Veliki napad Rusa

Ruske snage izvele su napad na deo Nikolajevske oblasti odakle je sistem „hajmars“ redovno raketirao Krim, saopštio je koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.
 

21:03

Eksplozija u centru Kijeva


Na energetskom objektu u centru Kijeva dogodila se eksplozija, koja je uzrokovala požar, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na svom Telegramu.
 

21:02

Stoltenberg: Vašingtonski samit će biti dobar i za NATO i za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će samit povodom godišnjice NATO-a u Vašingtonu biti "veoma dobar" i za Alijansu i za Ukrajinu.

"Uveren sam da smo zaista na putu veoma dobrog NATO samita i za Ukrajinu i za NATO", rekao je Stoltenberg na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Briselu, na kojem je bilo reči o završnim pripremama za samit u julu, objavljeno je na sajtu NATO.

Kako je navedeno, povećanje pomoći saveznika Ukrajini biće ključni prioritet za lidere zemalja NATO-a tokom sastanka u Vašingtonu. Stoltenberg očekuje da se učesnici samita dogovore o vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji i pružanju bezbednosne pomoći Ukrajini, kao i o obuci ukrajinskog vojnog osoblja.

19:43

Zelenski sa Fijalom razgovarao o novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se u Briselu sastao sa predsednikom Češke Petrom Fijalom, sa kojim je razgovarao o novim paketima pomoći za Kijev preko češke inicijative za naoružavanje Ukrajine artiljerijskim granatama.

Lideri su razgovarali o daljoj implementaciji ove inicijative i zajedničkim naporima sa partnerima da se obezbedi odgovarajuća količina municije, navedno je na zvaničnoj veb-stanici ukrajinskog predsednika.

Zelenski je zahvalio Češkoj na odlučnom stavu o budućem članstvu Ukrajine u EU i pomoći na početku pregovora, a dva predsednika su takođe su izrazila nadu u efikasnost samita NATO koji će se održati od 9. do 11. jula jula u Vašingtonu.

Volodimir Zelenski i Petr Fijala razgovarali su o ishodima samita o miru u Ukrajini, učešću Češke u primeni Formule mira, posebno o klauzuli o radijacijskoj i nuklearnoj bezbednosti, kao i o napretku priprema za zaključenje dogovora o bilateralnoj bezbednosnoj politici.

18:32

EU obećala Ukrajini da će pomagati prihodom od ruske imovine

Evropska unija je u svojim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini obećala da će nastaviti da radi na korišćenju prihoda od ruske imovine za podršku Kijevu, navodi se u dokumentu objavljenom nakon potpisivanja u Briselu.

Takođe se precizira da će EU nastaviti da radi na novim sankcijama u saradnji sa Ukrajinom i partnerima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU nije samo usmerena na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija odgovarati u slučaju konfiskacije zamrznute ruske imovine na Zapadu. Prema njegovim rečima, Rusija takođe ima mogućnost da ne vraća sredstva koja su zapadne zemlje imale u Rusiji.
 

16:47

Uražojno pod ruskom kontrolom

Ruske snage preuzele su kontrolu nad centrom i jugom sela Urožajno u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), ukrajinski vojnici su primorani da se kriju u podrumima u severnom delu sela, saopštio je predsednik komisije za suverenitet, patriotske projekte i podršku veterana Javne komore Rusije Vladimir Rogov.

On je napomenuo da su u ovoj oblasti Oružane snage Ukrajine skoro u potpunosti prešle na kasetnu municiju, kako prilikom upotrebe višecevnih raketnih sistema, tako i prilikom granatiranja iz artiljerijskog oruđa.
 

16:47

Pentagon ne zna gde završava oružje koje šalje Ukrajini

Pentagon nema informacije o tome šta se dogodilo sa oružjem vrednim 62 miliona dolara koje je isporučeno Ukrajini, piše list Dejli koler, pozivajući se na izveštaj generalnog inspektora Ministarstva odbrane SAD.

"Problemi sa podnošenjem izveštaja i praćenjem, koji su nastali između američkih i ukrajinskih snaga, rezultirali su odsustvom informacija o tome koja tehnika je mogla da bude uništena, izgubljena ili preusmerena", navodi se u članku.

15:33

Ukrajina potpisala bezbednosne sporazume sa EU, Litvanijom i Estonijom

Evropska unija i dve njene države članice, Litvanija i Estonija, potpisale su danas bezbednosne sporazume sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na samitu lidera tog bloka u Briselu.

"Sporazum sa EU pokazuje posvećenost bloka da pomogne Ukrajini u devet oblasti bezbednosne i odbrambene politike - uključujući isporuku oružja, vojnu obuku, saradnju u odbrambenoj industriji i deminiranje", navodi se u nacrtu sporazuma u koji je Rojters imao uvid.

Sporazum, zajedno sa dokumentima potpisanim sa Litvanijom i Estonijom, ima za cilj da dopuni druge slične sporazume potpisane između Ukrajine i njenih saveznika dok nastavlja svoju odbranu od napada Rusije.

Takve sporazume sa Kijevom potpisale su SAD, Britanija, Francuska i Nemačka. Zvaničnici navode da sporazumi nisu isti kao pakt o međusobnoj odbrani između zemalja NATO, već da su to obećanja da će se Ukrajini uputiti oružje i druga pomoć za jačanje njene bezbednosti i odvraćanje od bilo kakvog budućeg napada.

13:05

Ukrajina dobila 1,9 milijardi evra od EU

Ukrajina je od EU dobila 1,9 milijardi evra bezuslovne finansijske pomoći što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti i finansiranju prioritetnih budžetskih potreba, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo finansija.

"Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi evra od Evropske unije. Sredstva su obezbeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu", navodi se u izveštaju, prenosi ukrajinski medij UNN.

Takođe je saopšteno da će Ukrajina dobijati sledeće tranše na kvartalnoj osnovi, pod uslovom da se ispune indikatori definisani u planu Ukrajine.

12:59

Zelenski u Lvivu, odaje počast poginulima

12:59

Stiglo objašnjenje: Vest da Kim Džong Un šalje vojsku je izmišljena

12:49

Ruske snage pogodile aerodrome

Ruska vojska pogodila je danas aerodrome na kojima ukrajinske oružane snage žele da stacioniraju zapadne avione, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Pored toga, ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva aviona MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, 62 bespilotne letelice, četiri protivvazdušne vođene rakete Patriot i dve rakete HIMARS, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se kaže da su oružane snage Ruske Federacije izvele jutros "grupni udar visokopreciznim oružjem dugog dometa, aerobalističkom hipersoničnom raketom Kinžal, kao i bespilotnim letelicama na aerodromsku infrastrukturu Ukrajine, planiranu za smeštaj aviona iz zapadnih zemalja".

Cilj udara je postignut, svi naznačeni ciljevi su pogođeni, navodi Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi RIA Novosti.

12:46

Oboreni Mig-ovi, uništeni "Patrioti", tri HIMARS-a

Oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane, u okviru svog dnevnog brifinga za novinare, a na kojima se predstavljaju izveštaji o stanju na ratištu.

Kako navodi rusko ministarstvo, ruski PVO sistemi oborili su dva aviona MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Takođe, grupa "Jug" poboljšala je situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 640 vojnika i 5 skladišta municije, navodei ruska strana.

Tvrdi se i da su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 345 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Centar", dok je "Zapadna" grupa Oružanih snaga Rusije zauzela povoljnije položaje i porazila tri brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski PVO sistemi oborili su 62 ukrajinske bespilotne letelice, 4 protivvazdušne vođene rakete Patriot i dve granate HIMARS, a ruske oružane snage su gađale visokopreciznim oružjem, uključujući "kindžale", ukrajinske aerodrome koji su se pripremali za prijem zapadnih aviona.

Tvrdi se i da su ukrajinske snage izgubile oko 585 vojnika u zoni odgovornosti grupe Zapad, a da je grupa Istok zauzela povoljnije položaje, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 115 vojnika i jedan tenk.

"Grupa Dnjepar je uništila tri sistema HIMARS. Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 190 vojnika i 4 oklopna vozila u zoni grupisanja trupa 'Sever' u Harkovskoj oblasti", navelo je rusko ministarstvo odbrane.

12:40

Severna Koreja šalje vojsku u Ukrajinu?

12:37

Objavljeni snimci: Ukrajince hvataju i mobilišu po ulici

12:36

Ukrajinci objavili snimak: Razneto rusko skladište municije

12:35

Rusi sravnili sve sa zemljom

12:31

Jedna osoba poginula u Donjeckoj oblasti

Lokalne vlasti u Ukrajini tvrde da je jedan civil poginuo u ruskim napadima na Donjecku oblast tokom noći, dok je ranjeno najmanje 14 osoba.

Navodi se i da su u ovom području nastavljeni žestoki obračuni. 

11:12

Rusi poslali na front 10.000 migranata

Rusija je, kako tvrdi Kijev independant, na ukrajinski front poslala oko 10.000 imigranata kojima je nedavno dodeljeno rusko državljanstvo.

11:08

Žestok udar na rusku fabriku koja pravi gorivo za avione

10:18

SBU: Priveden ruski agent koji je pripremao diverziju u Zaporoškoj oblasti

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) privela je, kako navode, ruskog agenta koji je pokušao da identifikuje tačne koordinate protivvazdušnih raketnih sistema Ukrajine na frontu u Zaporoškoj oblasti i prosledi ih u Rusiju. 

"Ruski agent je pratio i glavne pravce kretanja i izveštavao o vojnoj opremi ukrajinske vojske", navodi se u saopštenju SBU. 

08:22

Rusi udarili krstarećim i hiperosničnim raketama na Kijev?

Kako su jutros preneli ukrajinski mediji, ruske snage su na Kijev izvele simultani napad sa mora krstarećim raketama Kalibr, kao i hipersoničnim raketama Kindžal koje se lansiraju iz borbenih aviona MiG-31K.

Navodi se da je izveden i napad dronovima Šahid.

07:38

Oboreno "jato" dronova iznad Ukrajine

07:33

Odjeknule eksplozije u Kijevu

U Kijevu su odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Pet puta su se čule eksplozije i u Hmeljnickoj oblasti.

Ukrajinski mediji javljaju da su dronovi doleteli i do Ternopoljske i Ivano-Frankovske i Černovicke oblasti.
 

07:33

Rusi: Odbijen napad dronovima

Ruski PVO sistemi odbili su napade dronovima u tri ruska regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Četiri bespilotne letelice su oborene iznad Tverske oblasti, dve iznad Moskovske oblasti i jedna iznad Belgorodske oblasti.

Vlada Tverske oblasti izvestila je da su bespilotne letelice napale opštinski okrug Konakovo. Kako su istakle regionalne vlasti, niko nije povređen.
 

07:31

Nova procena gubitaka na strani Rusije

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: