Svet 8

26.06.2024.

23:45

Pokušaj državnog udara u Boliviji: Raspoređene trupe; "Zauzeli smo..." FOTO/VIDEO

Dok su oklopna vozila u danas naletala na kapije Palate Vlade Bolivije, predsednik Luis Ars je rekao da je u toku pokušaj državnog udara, tvrdio da je on čvrst i pozvao narod da se mobiliše i suprotstavi.

Izvor: Beta, Tanjug

Pokušaj državnog udara u Boliviji: Raspoređene trupe; "Zauzeli smo..." FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Komandant bolivijske vojske Andres Zunjiga izjavio je danas da su Oružane snage Bolivije zauzele Trg Muriljo u La Pazu i naveo da će biti formiran novi kabinet ministara.

''Sigurno ćete uskoro videti novi kabinet. Ministri će se menjati, ali naša država ne može da nastavi ovako, da radi šta hoće. Pokazujemo ljutnju, dužnost je, obaveza da njene Oružane snage oporave ovu zemlju. Dosta nam je ponižavanja vojske i osiromašenja zemlje'', rekao je Zunjiga, prenosi bolivijski Los Tijempos.

Na pitanje novinara da li predsednik Bolivije Luis Arse ostaje predsednik, Zunjiga je rekao: ''Za sada''.

''Ne može se na lojalnost komandanata uzvratiti nelojalnošću. Nikad se nećemo sukobiti s narodom'', rekao je Zunjiga.

Dodao je da su zauzimanje Trga koordinirali sa policijskim jedinicama. Bolivijski zvaničnici poručili su da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea.

Na snimku na bolivijskoj televiziji prikazano je kako se Ars u hodniku Palate suočio sa komandantom armije Huanom Hoseom Zunjigom koji je izgledao kao da predvodi pobunu:

"Ja sam vaš vrhovni komandant i naređujem vam da povučete svoje vojnike i neću dozvoliti ovu neposlušnost!", rekao je Ars.


 

Arse je na svom nalogu na platfromi Iks napisao da je u toku ''neregularno raspoređivanje'' pojedinih jedinica vojske i dodao da se ''demokratija mora poštovati''.

''Saopštavamo međunarodnoj zajednici da je u toku pokušaj državnog udara protiv naše demokratski izabrane vlade'', napisao je potpredesednik zemlje David Čokeuanka na svom nalogu na Iksu, dok je ministarka spoljnih poslova Selinda Sosa Lunda izjavila da su neke vojne jedinice pokrenule napad na ''demokratiju, mir i nacionalnu bezbednost''.

Bivši predsednik Evo Morales pozvao je pristalice da izađu na ulice i blokiraju puteve kako bi se suprotstavili navodnom pokušaju puča, za koji je okrivio nedavno smijenjenog komandanta vojske generala Huana Hozea Zunjigu, koji je navodno smijenjen sa funkcije uoči nemira u prestonici La Pazu.

''Nećemo dozvoliti oružanim snagama da krše demokratiju i zastrašuju narod'', poručio je Morales.

Arse je uoči svoje inauguracije 2020. rekao da je tada u Boliviji ponovo osvojena demokratija, poručivši da ta zemlja ''neće tolerisati bilo kakvu vrstu de fakto diktatorskog režima ili državnog udara u Latinskoj Americi''.

Incident je izazvao talas gneva drugih lidera u regionu, uključujući Organizaciju američkih država, kao i Gabrijela Borića, predsednika susednog Čilea, zatim rukovdstva Hondurasa i bivših bolivijskih lidera.

Bolivija,zemlja s 12 miliona ljudi, poslednjih meseci je poprište sve većih protesta zbog naglog pada privrede od jedne od najbrže rastućih na kontinentu pre dve decenije, na jednu od najteže pogođenih krizama.

Ta zemlja je takođe doživela raskol visokog profila na najvišim nivoima vladajuće stranke. Ars i njegov nekadašnji saveznik, levičarska ikona i bivši predsednik Morales, bore se uoči izbora 2025. godine za budućnost vladajućeg Pokreta za socijalizam (MAS).

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: