Svet 0

26.06.2024.

20:30

UN zabrinuta zbog moguće eskalacije rata u Gazi

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je danas da je zabrinut da bi rat u Gazi mogao da se proširi na region, uključujući Zapadnu obalu.

Izvor: Tanjug

UN zabrinuta zbog moguće eskalacije rata u Gazi
EPA/FADY ADWAN ISRAEL OUT

Podeli:

"Zabrinjava nas što postoji potencijal za dalje tragedije i smrti i na Zapadnoj obali, kao i širenja konflikta na Liban. Problem je zaustaviti pogoršanje ovog rata i onemogućavanje naroda Palestine da ostvari pravo na svoju budućnost. To je briga koju mislim da svi treba da imamo", rekao je Grifits novinarima u Ženevi, prenosi Rojters.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da su izraelske bezbednosne snage ili naseljenici na Zapadnoj obali ubili 528 Palestinaca, uključujući 133 dece od početka rata u Gazi, i da u nekim slučajevima postoji "ozbiljna zabrinutost zbog nezakonitih ubistava".

Grifits je rekao da su i dalje aktivni zahtevi za nesmetan humanitarni pristup Pojasu Gaze.

"Želimo da svi ti granični prelazi budu otvoreni, želimo bezbednosne protokole i želimo da humanitarni radnici i zdravstvene ustanove ne budu žrtve rata", napomenuo je on, pozivajući na prekid vatre.

Takođe je rekao da je "okrutno" to što se, prema Integrisanoj klasifikaciji faza bezbednosti hrane (IPC), više od 495.000 ljudi širom Gaze suočava sa najtežim ili "katastrofalnim" nivoom nestašice hrane.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: