Svet 13

26.06.2024.

17:11

Američke trupe ulaze u Ukrajinu?

Bajdenova administracija ide prema ukidanju de facto zabrane američkim pripadnicima vojske da se razmeštaju u Ukrajini, izjavila su za CNN četiri američka zvaničnika upoznata s tim pitanjem,

Izvor: Klix.ba, CNN

Američke trupe ulaze u Ukrajinu?
EPA/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Njihovo slanje u zemlju u kojoj traje rat protiv Rusije, navodno, bi trebalo da ima za cilj da pomognu vojsci Ukrajine u održavanju i popravci sistema naoružanja koje SAD osigurava.

Promena bi označila još jedan značajan pomak u politici administracije aktuelnog predsednika SAD prema Ukrajini, dok SAD traže načine da ukrajinskoj vojsci daju prednost nad Rusijom.

Navodno se još radi na tom ukidanju zabrane i ona nije dobila konačnu potvrdu od predsednika Džoa Bajdena , rekli su izvori iz američke administracije.

"Nismo doneli nikakve odluke i svaka rasprava o tome je preuranjena. Predsednik je apsolutno čvrst da neće slati američke trupe u Ukrajinu", rekao je jedan zvaničnik.

Nakon što bude odobrena, promena će verovatno stupiti na snagu ove godine, rekli su ti zvaničnici, i omogućiće Pentagonu da da ugovore američkim kompanijama za rad u Ukrajini po prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju 2022.

Anonimni zvaničnici su rekli i da se nadaju da će to ubrzati održavanje i popravke oružanih sistema koje koristi ukrajinska vojska.

Podseća se da je tokom poslednje dve godine, Bajden insistirao da se svi Amerikanci, a posebno američke trupe, drže podalje od ukrajinskih ratišta.

Bela kuća sada mora da ograniči i opasnost za Amerikance i percepciju, posebno Rusije, da je američka vojska tamo angažovana u borbama.

Američka vojna oprema koja je pretrpela značajna oštećenja u borbi, morala je da bude prevezena iz Ukrajine u Poljsku, Rumuniju ili druge zemlje NATO-a na popravak, a to je proces koji traje.

Američke trupe takođe su na raspolaganju za pomoć Ukrajincima u rutinskom održavanju i logistici, ali samo izdaleka putem videčeta ili sigurnog telefona - dogovor koji dolazi s inherentnim ograničenjima.

Sada je, navodno, američka administracija počela  ozbiljno da preispituje ​​ta ograničenja tokom poslednjih nekoliko meseci, dok je Rusija nastavila da ostvaruje ​​uspehe na bojnom polju.

Sadašnji i bivši zvaničnici upoznati sa raspravama o raspoređivanju izvođača u Ukrajinu naglasili su da promena politike neće rezultirati velikom prisutnošću američkih izvođača kakva je postojala u Iraku i Avganistanu. Umesto toga, verovatno bi rezultiralo s nekoliko desetina do nekoliko stotina izvođača koji rade u Ukrajini u isto vreme.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: