Svet 1

26.06.2024.

13:24

Sijarto: Mađarska će otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, izjavio ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Izvor: RTS

Sijarto: Mađarska će otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom
Profimedia

Podeli:

Prema njegovim rečima, Mađarska se voditi i međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom region.

Sijarto je rekao da Mađarska takođe planira da zatvori najmanje sedam poglavlja sa Crnom Gorom, otvori prva sa Albanijom i usvoji pregovarački okvir sa Bosnom i Hercegovinom, što je, kako je naveo, prvi korak do otvaranja prvog poglavlja pregovora.

"Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada, preko potreban za povratak saradnji Istoka i Zapada zasnovanoj na međusobnom poštovanju, koja bi mogla da pokaže izlaz iz sadašnje turbulentne ere prožete krizama. Mađarska je spremna da preuzme tu ulogu i da podrži države Zapadnog Balkana da postupe na sličan način", rekao je Sijarto na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD u Parizu, prenosi agencija MTI.

Naveo je da će Mađarska takođe nastojati da započne suštinske razgovore sa novom, kako je rekao, "snažno prointegracijskom" vladom Severne Makedonije.

"Integracija tih zemalja je u ekonomskom, kao i političkom i bezbednosnom interesu Mađarske", ocenio je mađarski ministar.

Prema njegovim rečima, Mađarske investicije u regionu dostigle su 2,5 milijardi evra, a trgovina je porasla četiri puta od 2010. godine, na preko sedam milijardi evra.    

"Mađarska takođe pomaže proces integracije slanjem stručnjaka i obučavanjem zvaničnika za komplikovani proces pridruživanja", rekao je Sijarto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: