Svet 12

26.06.2024.

13:34

Haos na nebu: "MK-9 Riper" opasno blizu "Su-34"; Dignuti i F-16 i F-15 VIDEO

Moskva tvrdi da je došlo do višestrukih rizičnih susreta vojnih aviona kojima upravlja alijansa predvođena SAD I ruske avijacije u Siriji.

Izvor: Russia today

Haos na nebu: "MK-9 Riper" opasno blizu "Su-34"; Dignuti i F-16 i F-15 VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako navode ruski mediji, pozivajući se na saopštenje ruske vojne misije u Siriji, u jednom incidentu koji se dogodio iznad provincije Homs, dron "MK-9 Riper" proleteo je opasno blizu udarnog aviona ruskih snaga Su-34.

"Ruski pilot je pokazao visok profesionalizam i na vreme je preduzeo neophodne mere da izbegne sudar", rekao je vojni portparol ruskih snaga raspoređenih u Siriji.

Ta “epizoda” je navodno bila samo  jedna od devet kršenja protokola o dekonflikciji koje je počinila američka koalicija u samo 24 sata, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su protokoli po kojima se takve stvari ne bi smele dešavati, potpisani 2019. godine. Neuspehom da obaveste rusku misiju o svojim planovima leta, alijansa "stvara rizike za vazdušne incidente i eskalira tenzije u sirijskom vazdušnom prostoru", navodi ruska misija.

Drugi slučajevi kršenja vazdušnih bezbednosnih protokola su se odnosili na avione F-15, F-16 i "Rafale" kojima su takođe upravljale koalicione snage u blizini Al-Tanfa, američke baze na jugoistoku Sirije,  u blizini granica sa Jordanom i Irakom, navodi se u saopštenju.

Ruski mediji takođe podsećaju da se ruska vojska nalazi raspoređena u Siriji još od 2015. godine, kao i da je poslata u tu zemlju nakon poziva sirijskog rukovodstva zbog potrebe da se toj zemlji pomogne u borbi sa džihadističkim grupama koje pokušavaju da sruše aktuelnu vlast.

Vašington, s druge strane, tvrdi da je vojno prisustvo SAD na teritoriji Sirije potrebno kako bi se sprečilo ponovno oživljavanje Islamske države, nekada moćne terorističke organizacije.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: