Svet 14

26.06.2024.

12:15

Snimljen trenutak kada su Rusi zasuti ATACMS-ima VIDEO

Ruski mediji objavili snimke s nadzornih kamera koje su uhvatile trenutak kada je plaža u Sevastoplju zasuta bombama.

Izvor: Russia today, Newsweek

Snimljen trenutak kada su Rusi zasuti ATACMS-ima VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na snimku se vidi početak onoga što Rusi ocenjuju kao raketni napad kasetnom municijom, koja je inače zabranjena.

Snimci su nastali u nedelju, kada se napad dogodio, ali su objavljeni tek u utorak u nekim ruskim medijima.

Napad je snimljen iz različitih uglova u Učukujevki, primorskom gradu na obali Crnog mora. Tada je, podsetimo, poginulo pet ljudi, uključujući najmanje dvoje dece, a povređeno je više od 150, prema ruskim zvaničnicima.

Najmanje jedna bomba pala je na plažu i eksplodirala, dok su uspaničeni ljudi trčali na sigurno. Jedna osoba je pokušala da ustane pre nego što je pala nazad i ležala nepomično.

U drugom delu snimka vidi se muškarac kako vuče dete na zemlju i zaklanja ga.

Rusija je raketni napad opisala kao teroristički čin i uložila formalni protest američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi, tvrdeći da je plaza gađana raketama ATACMS, koje je ukrajinskoj vojsci donirala Amerika.

Vašington se distancirao od napada, tvrdeći da Kijev sam određuje kako da koristi oružje koje je donirao Zapad. Takođe su tvrdili I da ne znaju da su tim raketama gađani civili.

Ruski mediji su takođe objavili i snimke na kojima su, kako se navodi, ronioci ministarstva za vanredne situacije i ostali pripadnjci službi koje istražuju mesto napada.

Kako se, između ostalog, navelo, ti timovi su u vodi pronašli delove kasetne municije.

Ali, nisu samo Rusi ti koji tvrde da su civili gađani zabranjenom municijom. Naime, kongresmenka iz redova republikanaca, Mardžori Tejlor Grin izjavila je da izveštaji ukazuju na to da su prijavljeni smrtni slučajevi i povrede na civilnoj plaži u Sevastopolju uzrokovani kasetnom municijom koju su ispalile ukrajinske snage.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: