Svet 0

26.06.2024.

12:08

Počelo suđenje američkom novinaru pred ruskim sudom: Optužen za špijunažu

U Rusiji je danas održano prvo ročište na suđenju američkom novinaru Evanu Gerškoviču optuženom za špijunažu, koji je izveden pred Sverdlovski regionalni sud u Jekaterinburgu.

Izvor: Tanjug

Počelo suđenje američkom novinaru pred ruskim sudom: Optužen za špijunažu
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Ono je održano iza zatvorenih vrata, a na suđenje su došli generalni konzul SAD Stjuart Vilson i vicekonzul ambasade SAD u Ruskoj Federaciji Majkl Darbinjan, prenosi agencija RIA Novosti. Po završetku ročišta pres služba suda je saopštila da će Sverdlovski regionalni sud 13. avgusta nastaviti da razmatra slučaj novinara Volstrit džornala.

Gerškovič (32), američki novinar koji je uhapšen u martu 2023. godine, proveo je skoro 15 meseci u istražnom zatvoru Lefortovo zbog optužbi za špijunažu. Prema ruskom tužilaštvu, novinar Volstrit džurnala (WSJ), tereti se u Rusiji da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. godine prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme".

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. godine da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD. Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu, od kraja Hladnog rata. Američki novinar, Volstrit džurnal i vlada SAD odbacili su ove optužbe kao neistinite. Ako bude osuđen, Geršković bi mogao da se suoči sa kaznom od 20 godina zatvora.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: