Svet 2

26.06.2024.

10:55

Putine, pa to je užas

Kako pišu mediji, samo mali deo nasilja koje je u nedelju buknulo u Dagestanu vidljivo je u ovom trenutku, a već je i ono stravično.

Izvor: Index, CNN

Putine, pa to je užas
Profimedia

Podeli:

Koordinisani napadi u dva najveća dagestanska grada, uz sinagoge i crkve kao mete, prerezan grfkljan svešteniku, uzimanju talaca, a među petoricom napadača bili su sinovi lokalnog zvaničnika i MMA borac – to je ono što smo videli, prenosi Index.

Snimci su prikazali, podseća se i policijsku reakciju i njihovu jurnjavu ulicama Mahačkale dok polako pada mrak. Broj policijskih žrtava bitno je veći od civilnih, što nagoveštava da bi još gore vesti o civilnim smrtnim slučajevima mogle izaći u javnost, piše CNN.

Dostupne su samo delimične informacije, što je učinjeno sasvim namerno. Moskva već decenijama pokušava da zadrži nadzor nad islamističkim ekstremizmom koji je širom severnog Kavkaza sama podstakla brutalnom represijom i siromaštvom.

Ovaj napad - gotovo tri meseca nakon što su napadači upali u moskovsku dvoranu Krokus siti hol i ubili 133 ljudi - potvrđuje neugodnu činjenicu da je islamska pretnja Rusiji metastazirala, kao što je to slučaj i širom sveta, te da i mlađa generacija zadržava istu strašnu mržnju prema prošlosti i sadašnjosti Kremlja.

Kako se navodi, sada će ključna biti reakcija pravosuđa. Više smrtnih slučajeva među policajcima sugeriše da su bili glavna meta ili su naišli na snažan otpor prilikom intervencije. Ali, rusko pravosuđe već je preopterećeno zbog rata u Ukrajini, jer su mnogi zaposleni u tom sektoru zapravo završili na ratištu.

Ali, stanje je posebno loše u Dagestanu, gde su se u prvim mesecima rata dogodili protesti, jer su tamošnji muškarci bili nesrazmerno mobilizirani.

“Mrtvi i odsutni dagestanski sinovi poseban su problem za Moskvu, a kad s fronta dolaze kući u nestabilno okruženje, čak je I kritično”, navodi se u tekstu.

Ekstremni islamizam postao je Rusiji prokletstvo nakon brutalnosti dva ratova u Čečeniji. Putin je došao na vlast 1999. godine, obećavajući da će rešiti ekstremiste, navodno odgovorne za bombe u u Moskvi.

Čečenski separatistički militanti poput Šamila Basajeva postajali su sve radikalniji u svojoj ideologiji dok su moskovske kampanje “čišćenja” divljale kroz čečenska sela početkom 2000-ih, često nasumično streljajući vojno sposobne muškarce.

Napadi na hrišćane u Dagestanu u nedelju podsećaju na najteže zločine militanata - opsadu škole u Beslanu 2004. godine, gde je u napadu na mahom pravoslavnu populaciju poginulo 300 ljudi, većinom dece.

Odgovor sigurnosnih snaga bio je manjkav, sve dok specijalne snage nisu stigle i prekinule opsadu, trpeći velike gubitke.

Ruski predsednik Vladimir Putin potajno je došao u područje da poseti ranjene u bolnici usred noći. Beslan je bio manifestacija rane koju je obećao da će izlečiti kad je došao na vlast. Njegova poseta, inače, uopšte nije fotografski zabeležena, a jasno je zašto, ističe se dalje.

Počinioci zločina u Beslanu imali su složenu istoriju koja je govorila o tome da su čečenski ratovi zapalili ceo region.

Uglavnom nisu bili Čečeni, već iz obližnje Ingušetije, još jedne ruske regije teško pogođene brutalnim ratom protiv ekstremizma i separatista. Njihova odluka da pokrenu takav strašan napad - a mogao je postojati samo jedan pravi ishod postavljanja eksploziva u košarkaške obruče iznad dečjih glava u dvorani za fizičko, prvog dana škole - došla je, rekli su kasnije, zbog brutalnosti koju su videli i iskusili.

Severni Kavkaz ponovno je došao u fokus kada su njegova dva bivša stanovnika počinila bombaški napad u Bostonu 2013.

Njihove veze s dagestanskim ekstremizmom pokazale su se kao neznatne. Većina izveštaja sugerisala je da su starijeg brata pokušali da regrutuju lokalni džihadisti i da je nedeljama visio po Mahačkali, nadajući se da će dobiti pozivnicu.

Ali tada su dagestanski ekstremisti bili jako selektivni. Od regruta bi se očekivalo da mesecima sede u izolaciji, bez korišćenja telefona ili drugog kontakta, pre nego što bi ih džihadisti pustili na svoju obuku u gustim šumama među gorljive militante, željne oduzimanja nevinog života.

Od tada se ništa nije popravilo, a mlađa generacija slušala je propagandu Islamske države, propalog kalifata iz 2014. godine, što je pojačalo njihove fantazije. Oni se napajaju snažnijim gorivom u propovedanju i brendiranju ID-K, ogranka bliskoistočne grupe u južnoj i središnjoj Aziji, koji raste.

Kremlj je mislio da može da pobedi taj užas, ali  ga je zapravo samo pojačao brutalnošću. Reč je o  mestu do kojeg Moskva malo drži, ali nikada neće dopustiti da se otcepi. Besna rana za Kremlj i podsetnik na to kako je Putin došao na vlast, zaključuje se u tekstu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: