Svet 6

26.06.2024.

23:56

Rat – 854. dan: Uništeni su; Stiže preokret – Zelenski potpisao

Završio se 854. dan rata na Istočnom frontu. Ministri odbrane SAD i Rusije Lojd Ostin i Andrej Belousov razgovarali su telefonom, prvi put za više od godinu dana, a dve strane su dale veoma različita saopštenja o razgovoru, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Rat – 854. dan: Uništeni su; Stiže preokret – Zelenski potpisao
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da je u ruskom raketnom napadu na grad Odesa  oštećena upravna zgrada u industrijskom sektoru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o stvaranju posebne vrste trupa u strukturi Oružanih snaga - Snaga bespilotnih sistema, preneli su ukrajinski mediji na Telegramu. 

Evropska unija u trebalo bi sutra da potpiše bezbednosni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojim će se obavezati da će u narednim godinama nastaviti isporuke oružja.

Završeno

19:33

EU potpisuje sporazum o vojnoj pomoći sa Ukrajinom

Evropska unija u trebalo bi sutra da potpiše bezbednosni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojim će se obavezati da će u narednim godinama nastaviti isporuke oružja, da će obezbeđivati vojnu obuku i pružati druge vrste vojne pomoći zvaničnom Kijevu, javlja Rojters.

Prema nacrtu sporazuma u koji je agencija imala uvid, detaljno biti opisane obaveze EU prema Ukrajini u devet oblasti bednosne politike i odbrane, uključujući isporuke oružja, vojnu obuku, saradnju u odbrambenoj industriji i uklanjanje minskih polja.

Očekuje se da će Zelenski potpisati ovaj sporazum na samitu lidera EU u Briselu iako njegov dolazak još nije zvanično potvrđen, ali diplomatama u Briselu je rečeno da se očekuje da će ukrajinski predsednik doći.

18:51

Oboren ruski dron

17:24

Rusija proterala dopisnicu austrijskog ORF-a

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je oduzelo akreditaciju glavnoj dopisnici austrijskog javnog emitera ORF i naložilo joj da napusti zemlju, nakon što je Austrija to naložila dopisniku ruske agencije Tass.

Ministarstvo je saopštilo da je od šefice moskovskog biroa ORF-a Karole Šnajder zatraženo da preda svoju medijsku akreditaciju i napusti Rusiju "u najkraćem mogućem roku", prenosi AP.

Kako je ministarstvo istaklo, taj potez je bio "prinudna mera odmazde povezana sa kontinuiranom diskriminacijom predstavnika ruskih medija u Austriji".

17:04

Borbe na frontu

16:04

Ukrajinci napali dronovima

Ukrajinske snage su dronovima napale podstanicu u selu Blagoveščenka u Zaporoškoj oblasti, saopštila je administracija okruga.

Kako se navodi, podstanica nije oštećena i nastavlja da radi.

U napadu nije bilo žrtava.
 

14:45

Rastureni su, u komade

14:44

EU dogovorila nove sankcije Belorusiji

Zemlje EU dogovorile su uvođenje novog paketa sankcija protiv Belorusije, saopštile su diplomate i Belgija.

Cilj sankcije je zatvore put kojim bi Rusija mogla da zaobiđe nametnuta ograničenja Brisela, prenosi Rojters.

14:44

Kremlj: Apsurdni nalozi MKS-a protiv Šojgua i Gerasimova

Moskovski Kremlj smatra apsurdnim naloge koje je izdalo Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda (MKS) protiv bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

"Smatramo ih prilično apsurdnim, kao i prethodne dve odluke koje su se ticale šefa države i ombudsmana za našu decu", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Naglasio je, takođe, da Rusija ne priznaje jurisdikciju MKS-a.

14:43

Lavrov: Želja SAD da strateški porazi Rusiju očigledno je doživela krah

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je želja administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da Rusiji nanese "strateški poraz" očigledno doživela krah.

"Generalno gledano, težnje i trendovi koje pratimo u praktičnoj politici Bajdenove administracije nisu novi, bilo da se radi o idejama koji su doživeli krah da se nanese strateški poraz Rusiji ili prilično naivnoj želji da se istovremeno obuzdaju Moskva, Peking i sada Iran", rekao je Lavrov na forumu "Primakovska čitanja", prenosi Sputnjik.

On je podsetio da su u prošlosti namere jednog broja zemalja da obezbede vojno-političku dominaciju bile tragične po njih.

14:04

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:


▪Ruski sistemi PVO oborili su 76 ukrajinskih bespilotnih letelica i dva projektila Hajmars;
▪Grupa „Jug“ poboljšala je taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 510 vojnika, stanicu za elektronsko ratovanje i tri skladišta municije;
▪Oružane snage Rusije uništile su tri sistema Hajmars i posade koje su upravljale njima;
▪Grupa „Centar“ je poboljšala svoju poziciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni svoje odgovornosti oko 405 vojnika i jedan tenk;
▪Grupa Istok je zauzela povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 140 vojnika;
▪Grupa Dnjepar uništila je tri skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa Istok odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u zoni svoje odgovornosti;
▪Grupa „Sever“ izvela je napade na sedam neprijateljskih brigada u Harkovskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 300 vojnika i borbeno vozilo Bredli;
▪U zoni odgovornosti grupe zapad Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 400 vojnika i dva sistema Grad.
 

10:03

Zelenski potpisao ukaz: Stvara se posebna vrsta trupa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o stvaranju posebne vrste trupa u strukturi Oružanih snaga - Snaga bespilotnih sistema, preneli su ukrajinski mediji na Telegramu. 
 

10:02

Zelenski posetio trupe u oblasti Donjecka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, sa visokim vojnim rukovodstvom, posetio je u vojnike u regionu istočnog fronta u Donjecku.

Zelenski je snimio video-obraćanje pored gradskog znaka Pokrovsk, gde su se vodile žestoke borbe.

08:57

Rusija izvela raketni napad na Odesu

Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da je u ruskom raketnom napadu na grad Odesa  oštećena upravna zgrada u industrijskom sektoru.

Naveo je da u ovom napadu žrtava nije bilo.

Odesa je često meta ruskih snaga, a Moskva poručuje da ne cilja civilnu infrastrukturu.

08:29

Rusija: Ukrajinska vojska uništila kontrolni punkt u NE Zaporožje

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

"Oružane snage Ukrajine su pogodile jedan od kontrolnih punktova radijacije u Velikoj Znamenki kao rezultat artiljerijskog granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju je precizirano da se da se radijacioni monitoring životne sredine na lokaciji, u zoni sanitarne zaštite i zoni osmatranja vrši kontinuirano, i da nivo zračenja ne prelazi dozvoljene vrednosti.

07:50

Juriš aviona: Ruski Su-25 se obrušili na neprijatelja

Avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije napali su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ekipe jurišne avijacije na avionima Su-25 izvele su napad nevođenim avionskim projektilima na neprijateljsko uporište i ljudstvo u zoni odgovornosti grupe Centar", navodi se u saopštenju.
 

07:24

Najnovija procena ruskih gubitaka

07:24

Prvi put za više od godinu dana: Sastali su se i pale su teške reči

Ministri odbrane SAD i Rusije Lojd Ostin i Andrej Belousov razgovarali su telefonom, prvi put za više od godinu dana, a dve strane su dale veoma različita saopštenja o razgovoru, prenosi Rojters. Pentagon je saopštio da su Ostin i Belousov u utorak razgovarali o važnosti otvorenih linija komunikacije.

Ostin je inicirao razgovor i to je bio prvi takav poziv od marta 2023. godine, navodi se u saopštenju portparola Pentagona Patrika Rajdera. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su Ostin i Belousov razmenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine.

Prema ovom saopštenju, Belousov je upozorio Ostina na opasnosti od nastavka isporuke američkog oružja Ukrajini u njenom 28-mesečnom sukobu sa Moskvom, prenosi agencija RIA Novosti. Rat u Ukrajini doveo je odnose Moskve sa Vašingtonom na najniži nivo od kubanske raketne krize 1962. godine, ocenjuje Rojters.

Moskva je prošlog vikenda saopštila da su SAD odgovorne za ukrajinski napad na poluostrvo Krim američkim oružjem u kojima su poginule četiri osobe. Isporuka američkog oružja Ukrajini nastavljena je u aprilu nakon što je Kongres odobrio paket pomoći od 61 milijardu dolara.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: