Svet 2

25.06.2024.

22:53

Asanž sleteo na teritoriju SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž doputovao je na teritoriju SAD na Severnim Marijanskim ostrvima, gde bi trebalo da formalno prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Izvor: Tanjug

Asanž sleteo na teritoriju SAD
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Podeli:

Asanž bi trebalo da sutra postigne dogovor sa američkim paravosuđem, a, kako su naveli američki tužioci pristao je da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Vikiliks je ranije danas saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Osnivač Vikiliksa je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog naloza za hapšenje nakon što su švedske vlasti saopštile da žele da ga ispitaju zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene.

Pobegao je u ambasadu Ekvadora, gde je ostao sedam godina, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade Ekvadora 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju. Od tada je bip u londonskom zatvoru Belmarš s najstrožim obezbeđenjem, odakle se gotovo pet godina borio protiv izručenja u Sjedinjene Države.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: