Svet 5

25.06.2024.

20:57

Amerika ga strogo čuva: Snimljeno "morsko čudovište" FOTO/VIDEO

Onlajn korisnici aplikacije "Gugl Ert" su primetili tajni, strogo-čuvani američki podmornički dron, koji je ujedno i oružje nazvan "Manta Rej".

Izvor: Blic/Dejli mejl

Amerika ga strogo čuva: Snimljeno "morsko čudovište" FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Satelitski snimci koji pokazuju da je američki dron pristao u pomorskoj bazi Port Vajnimi u Kaliforniji postali su viralni u nedelju, pre nego što su neki korisnici društvenih medija rekli da su satelitski snimci uklonjeni i zamenjeni za šta su ljudi verovali da su čamci.

Međutim, kako stoji, satelitski snimci plovila mogu se videti na "Gugl Ert"-u.

Dizajnirana po ugledu na morsko stvorenje

Plovilo — nazvano po morskom stvorenju zbog svog tela u obliku dijamanta i peraja nalik krilima mante, iz porodice raža — koristi se za otkrivanje podvodne pretnje i dizajnirala ga je korporacija "Northrop Grumman".

Futuristički podvodni dron ove avio-kosmičke grupe deo je projekta američke mornarice za razvoj nove klase podvodnih dronova koji su sposobni da obavljaju mnogo duže misije.

Bespilotna, podvodna letelica je dizajnirana da se kreće kroz okean bez ljudskog nadzora ili potrebe za dopunom goriva, a takođe je u stanju da hibernira na morskom dnu u "režimu male snage". Krajnji cilj je omogućiti vojnicima da nastave svoju misiju na kopnu bez prekida napajanja, održavanja i dopunjavanja podvodne mašine.

"Northrop Grumman" takođe kaže da se zbog svog modularnog dizajna može demontirati i transportovati u standardnim kontejnerima za otpremu za brzo raspoređivanje.

Slučajno snimljen u kalifornijskoj marini

Vojna mašina je prva u novoj klasi bespilotnih podvodnih vozila dugog trajanja, velikog dometa i nosivosti, koja izvršavaju misije bez potrebe ljudskog uplitanja. Do nedavno, njegov pionirski dizajn, koji mu omogućava da ostane potopljen u dužem vremenskom periodu, bio je držan u tajnosti.

Ali kada je podvodno plovilo pušteno u more na testiranje i snimljeno na "Gugl Ert"-u tokom vikenda, korisnici interneta su brzo uočili tajno američko oružje u obliku drona.

Samo prošle nedelje, "Northrop Grumman" je otkrio više detalja o svojoj robotskoj podmornici "Manta Rej" u nekim novoobjavljenim video zapisima. U njima, snimci pokazuju obilazak prvog probnog ronjenja i pregled dosad neviđenih snimaka projekta.

"Northrop Grumman" je objavio da je u februaru i martu ove godine završio kompletno testiranje u vodi kod obale južne Kalifornije.

Inovacije u ratnoj artiljeriji

Pošto je podvodno vozilo podvrgnuto nedavnom testiranju, postavljaju se pitanja u vezi sa pojavom naprednih morskih dronova u preoblikovanju pomorskih borbi, pošto ukrajinske snage koriste manju, pristupačniju tehnologiju za potapanje ruskih brodova.

Neki analitičari za odbranu spekulišu da američka mornarica želi da razvije bespilotnu letelicu sposobnu da izvrši duge misije u potrazi za ruskim i kineskim podmornicama u moru, navodi britanski "Telegraf".

Ovo dolazi nakon što je pre četiri godine prvi put objavljeno da će "Lockheed Martin" izgraditi novu klasu podvodnih dronova "ekstra velikih Manta Rej", nakon što je Pentagon dodelio firmi 12,3 miliona dolara.

Lider u globalnoj bezbednosti i vazduhoplovstvu dobio je ugovor da započne prvu fazu programa "Manta Rej" od Agencije za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) — eksperimentalnog istraživačkog ogranka Ministarstva odbrane SAD.

Koristeći sposobnost morskih organizama da osete čak i najsitnije poremećaje u svom okruženju, DARPA je rekla da bi mogla preventivno da otkrije čak i najmanja autonomna vozila.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: